Не познавам командир, който да желае гибелта на своите подчинени, заяви държавният глава
"Не познавам командир, който да желае гибелта на своите подчинени, особено в мирно време."

Това заяви президентът на страната Румен Радев във връзка представените резултати от Министерството на отбраната от проверките на авиационния инцидент с учебно-боен самолет L-39ZA от 13 септември 2024 г. в Трета авиационна база в "Граф Игнатиево", при който загинаха двама пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия Петко Димитров и Венцислав Дункин. 

Държавният глава обяви, че вменяването на отговорност, опитите за искането на оставки, докато работят комисиите, които извършват проверки, са най-малкото неетични и неморални. "Вчера от Министерството на отбраната бяха пределно ясни, че са установени непосредствената и съпътстващата причина, но установяването на вина и вменяването на отговорност не е обект на тази проверка. В същото време продължава работата на прокуратурата и назначената комисия за цялостна проверка на организацията на летателната дейност във формированията на Военновъздушните сили", отбеляза той. 

Авиокатастрофата край „Граф Игнатиево“: Самолетът е бил в изправност, пилотите са поели неоправдано висок риск

"Трябва да е ясно, че летателната работа в изтребителната авиация е високо рискова и изключително сложна. Тя изисква не само умелото ръководство на командния състав", заяви президентът. 

Радев подчерта, че тази година празникът е помрачен от гибелта на двамата летци, за които продължаваме да скърбим, но няма как да коментирам хипотези, преди да са проучени всички факти относно тази катастрофа. 

Припомняме, че президентът е на официално посещение в Сараево. 



Очаквайте подробности!