Президентът представи служебните министри и приоритетите им. С указ 129 Радев назначи ново служебно правителство. Негов премиер е Стефан Янев. Министрите положиха клетва.

Служебният кабинет на Стефан Янев приема властта (ВИДЕО)

Това е второто служебно правителство на президента. Той се надява, че следващото 46-о Народно събрание ще успее да излъчи кабинет. "45-ият парламент бе белязан от много емоции. Макар и кратък, неговият живот не бе напразен. Той ще остане като един драматичен желон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията". 

БТА

Това каза президентът Румен Радев на официалната церемония в Гербова зала по представянето на структурата, състава и приоритетите на служебното правителство.

"В служебния кабинет влизат доказани експерти, предприемачи и изразителите на гражданското недоволство. Той доказва, че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си. И да се обединят около каузата за свободна и справедлива България", заяви той.

Кой кой е в служебния кабинет „Янев“ (СНИМКИ)

"Основна мисия на служебното правителство е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори", каза президентът. Това ще бъде и основната задача на служебния кабинет на Стефан Янев, до момента съветник на президента по сигурност и отбрана, а от днес служебен премиер.

БТА

"Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие. В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство", заяви държавният глава.

БТА

"Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото", допълни той. В служебния кабинет Гълъб Донев ще е вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика.

Кой е Стефан Янев?

Бойко Рашков ще е служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи. Атанас Пеканов ще е вицепремиер по управление на европейските средства.

БТА

Седем от 19-те членове на кабинета са били част и от първото правителство на Радев. Сред тях са министърът на туризма Стела Балтова, на земеделието - Христо Бозуков и на образованието - Николай Денков, които ще бъдат на същите позиции и в този кабинет.

Дипломати от кариерата застават начело на две министерства - Светлан Стоев ще бъде служебен министър на външните работи, а министър на отбраната - Георги Панайотов.