България е акционер с 20% в терминала за втечнен газ в Александруполис, обясни президентът
България е акционер с 20% в терминала за втечнен газ в Александруполис и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Този проект е от решаващо значение не само за задълбочаване на стратегическото прартньорство между България и Гърция, а и за гарантирането на икономическата стабилност на Балканите. Чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и реална конкуренция. Това изисква, разбира се, терминалът да бъде свързан с другия стратегически обект между нашите две страни - интерконекторът, която очакваме да заработи от 1 октомври и е още едно доказателство за успешното стратегическо партньорство между Гърция и Бъглария. Това каза президентът Румен Радев на среща с представители на ръководството на компаниите „Gastrade” и „Copelouzos Group“.

"За нас е изключително важно терминалът да бъде завършен в срок, както и да разгледаме още веднъж възможността за втечнен газ за България през Гърция и в краткосрочен, и в дългосрочен план. Както и за възможностите на включване на България в управлението на порт "Александруполис". Защото нашите две страни наистина могат да обединят усилията си в този важен регион за постигането на повече стабилност и създаването на повече възможности, посочи още президентът.

Успешно свързаха с българската газопреносна мрежа интерконектора с Гърция

Това е дългосрочно партньорство, отбелязаха от гръцката страна. "Ясно ни е завишеното търсене на енергия и необходимостта от завишаването на капацитета на терминала е от стратегическо значение в момента и въпреки множеството участници на пазара, които се опитват да гарантират капацитет в различните терминали, смятаме, че България е с приоритет като държава предвид нейното дългогодишно партньорство с Гърция и предвид това, че България е по пътя от Гърция към различните пазари в Югоизточна Европа - към Сърбия, Румъния, а да се надяваме, че през тях ще успеем да достигнем и до Украйна и Унгария. Може да се каже, че със сигурност участието на България е от изключително значение в този проект".

Гръцките компании отбелязаха още, че от самото начало на годината има завишено търсене на капацитет от така да се каже нови играчи, които в началото са гледали със слаб интерес на проекта. От нашите две държави зависи като лидери, които ще решават бъдещето на този проект, да включим максимално много партньори.

Вървим по план и ще успеем да завършим проекта навреме, казаха гръцките представители.

”Нашата група сътрудничи с България от 1973 г. и сме изключително удовлетворени от това дългогодишно парньорство. Мога да кажа, че Вие сте приятели на Гърция и аз се чувствам тук като у дома.”, заяви и Костас Сигнеос, ръководителят на компанията “Gastrade”, в началото на срещата.

В разговора участваха министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“.

Двойно е увеличен капацитетът газ от терминала в град Александрополис -т.е. От 500 на 1 млрд. куб м. Това заяви служебният министър на енергетиката, Росен Христов след срещата с ръководителите на компаниите Gastrade” и „Copelouzos Group”, предаде БГНЕС

"Постигнато е принципно споразумение, с което да се увеличи капацитета, който България има в LNG-терминала, който се намира в Александруполис. Това е част от нашата стратегия за диверсификация и доставяне на газ от алтернативни източници", допълни Христов.

"Към момента това решение не струва нищо на бюджета. Увеличаваме банковата гаранция. Нашето дялово участие в проекта е едно, а капацитета, който сме резервирали и възможността да получаваме газ, е съвсем отделно, така че в момента го получаваме двойно - от 500 на 1 млрд. куб. м.", добави министърът.

Христов обяви също така, че все още няма постъпил отговор от “Газпром” за предстоящите преговори.