/ Президентство на Република България
Силата на Европейския съюз е не само в свободата на движение на хора, стоки, услуги и капитали, а най-вече в свободния обмен на идеи, духовност и култура. Надявам се, че държавното ръководство на Република Северна Македония (РСМ), което така енергично демонстрира стремеж към членство в Европейския съюз, ще се ръководи от основополагащите принципи на общността и ще бъде все по-открито и толерантно към нашето общо историческо и културно наследство. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес на „Дондуков“ 2 с Виктор Стоянов, създател на гражданската инициатива „Изпрати българска книга в Македония“.
 
„Изпрати българска книга в Македония“ насърчава дарителството на книги за сънародниците ни в РСМ, както и за гражданите на страната, които проявяват интерес към достиженията на българската литература. Именно словото сближава и обединява хората и книгата е неговият най-силен носител, посочи Румен Радев и допълни,  че „българската книга е у дома си в земята на Климент Охридски и братя Миладинови“.

Президентство на Република България

Държавният глава подкрепи родолюбивото начинание на  Виктор Стоянов с тетралогията „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“ на големия български писател от Прилеп Димитър Талев. „Всяка книга носи огромен духовен заряд и емоция, особено когато се чете на родния език на автора без подправяне и фалшификации“, подчерта президентът. Преследването на българските книги, духовност и култура в РСМ трябва да остане безвъзвратно в тоталитарното минало, в името на общото ни европейско бъдеще, призова още държавният глава.
 
Президентската институция е готова да даде патронаж и на активна кампания за даряване на книги „Родна реч“ за сънародниците ни в РСМ по случай отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, стана ясно от думите на президента.

Президентство на Република България

Виктор Стоянов благодари за подкрепата на президентската институция и подчерта, че инициативата има за цел да укрепва духовната връзка и да обединява културно хората от двете страни на границата. Интересът към българската култура в РСМ е огромен и не може да бъде спрян, заяви той и допълни, че масов интерес да даряват книги за сънародниците ни в югозападната ни съседка проявяват и наши сънародници в Европа, САЩ и Канада.