/ Прессекретариат на държавния глава
Данните от изследването на космоса и свързаните с това технологии намират все по-голямо приложение в ежедневието ни и България ще продължи да развива своя потенциал, включително чрез задълбочаването на международното сътрудничество с водещите страни в тази сфера. Това заяви президентът Румен Радев на среща с ръководителя на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) Бил Нелсън, който е на посещение в България. Сред участниците в срещата бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен, както и младежите Аделина Кънева и Димитър Марчев, които са президент и вицепрезидент за един ден в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“, на която президентската институция бе домакин днес.
 
Президентът открои като особено перспективно разширяването на партньорството със САЩ в областта на науката, включително и в космическите изследвания, принос за което имат и успешни български компании. В края на миналата година страната ни се присъедини към споразумението „Артемида“, което има за цел да подпомогне изследването на космоса за мирни цели. Държавният глава изрази надежда и че независимо от военните конфликти в света, международната общност ще съумее да не допусне разпространението на ядрени оръжия в космоса.

Прессекретариат на държавния глава

Значението на космическите изследвания за анализирането на множество процеси и явления на Земята, също бе обсъдено по време на разговора и бе подчертано значението на устойчивата политика на инвестиции в тази дейност. Държавният глава даде пример с внесения от президентската институция в Националния план за възстановяване и устойчивост проект за създаване на Национален център за аерокосмическо наблюдение, контрол и управление, който качествено да подобри ефективността на държавната политика на страната ни в сфери като борбата със замърсяването на въздуха и почвите, мониторинг на нивата на реките и язовирите, противодействието на незаконната сеч, подобряване на транспортната инфраструктура, процесите на урбанизация и много други.
 
Обща бе позицията, че проведеният през тази година Софийски фестивал за наука и изкуство „Ало, Космос! Говори България“ показва повишаващия се интерес сред младите българи към космическите изследвания. Събитието бе повод американският астронавт Майкъл Лопес-Алегрия да посети страната ни.
 
Директорът на НАСА подари на президента Румен Радев колаж със снимки от полета на SpaceX Crew-8 през март тази година, с българския и американския флаг, пътували с екипажа на борда на космическия кораб.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Прессекретариат на държавния глава