/ Президентство
Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев взе участие в тържествената заря – проверка по случай 120 години от Илинденско-Преображенското-Кръстовденско въстание в Разлог.

Резултатите от Илинденско-Преображенското въстание надхвърлиха далеч неговите непосредствени политически и военни цели, надхвърлиха рамките на епохата“, каза президентът Румен Радев в своето слово.

Той подчерта, че то се е превърнало в ярък символ на българския дух и остава нравственото знаме на нашата борба за правда и за човешки права, посочи държавният глава.

Президентство

"Нашите предци издигнаха и развяха гордо това знаме, защото избраха пътя на саможертвата и поеха по този път към безсмъртието, водени от свещения идеал да живеем като един народ в общо, свободно и независимо отечество", заяви президентът.

Радев благодари на всички граждани на Разлог за това, че пазят жив спомена за високата цена на свободата и продължават да тачат нейните символи, герои и мъченици. "Имената на всички, оставили ярка, светла диря в съдбата на своя край, тук не просто са изписани по множеството паметници, но те се пазят в сърцата на поколенията", каза още държавният глава.

Президентство

"Искам да ви уверя, че светлото дело на вашите предци няма да бъде забравено, защото и днес ние черпим сили от тяхното мъжество и себеотрицание, за да отстояваме градивното родолюбие, нашите традиции и българската държавност", посочи Румен Радев.