/ Агенция по заетостта
Причината според протестиращите, са лошите санитарно-хигиенни условия и опасността от зараза с коронавирус
Първата смяна работници от завода за автомобилни кабели на "Язаки" край село Крепост между Хасково и Димитровград не започна работа днес, предаде БТА. 

Иван Гешев: Банско да бъде поставено незабавно под карантина

Няколкостотин души останаха пред халетата на дружеството, отказаха да влязат на работа и обявиха стачка.
Причината според протестиращите, са лошите санитарно-хигиенни условия и опасността от зараза с коронавирус.

"В завода работим към 3000 души на две смени. Помещенията са общи. Въпреки всички предупреждения на властите да си стоим в къщи, не ни пускат в отпуска", каза служителката Здравка Асенова.

Израелка с коронавирус карала ски в Банско, минала през летището в Пловдив

"Работим един до друг, без да се спазват каквито и да било предписания за дистанция помежду ни.
Нямаме маски и ръкавици, не се дезинфекцира", свидетелства още тя. По думите й всички нейни колеги били крайно притеснени от тези обстоятелства и настоявали за поне седмица престой.

"Изчакваме решението на нашето висше ръководство в Япония, поддържа се връзка онлайн. В завода няма инциденти, няма заболели, увери началник отдел Делчо Желев. Взети са всички предпазни мерки, има достатъчно много места с дезинфектант", гарантира той.

"Вчера е направена поръчка на голямо количество предпазни маски, които днес трябва да пристигнат, допълни още Желев". По-късно днес от Инспекцията по труда, РЗИ, ОДБХ и ОД на МВР в Хасково предприеха съвместна проверка на място.

Наши лаборатории ще правят бързи тестове за коронавирус до дни

"Установихме, че има дезинфектанти, филтър на входа и място между платната на поточната линия, а масите в столовата вече са разредени",
каза след проверката директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.

Тя подчерта, че дадените предписания за лични предпазни средства трябва да бъдат изпълнени веднага, иначе ще последват санкции. Д-р Димитрова увери, че от утре храната ще бъде доставяна от кетъринг и ще бъдат поставени указателни табели за потока от хора и отстоянията помежду им.

5 нови случая на заразени с коронавирус у нас, 67 общо (ВИДЕО)

"Нашите основни предписания бяха в посока осигуряване на лични предпазни средства и избягване на струпване на много хора в малък периметър
в контекста на актуалната ситуация, посочи директорът на Инспекцията по труда Кирчо Кирев. Чакаме също така от ръководството да ни представи оценка на риска", каза още той.
БТА