Първият изцяло обновен и модернизиран локомотив по теснолинейката получи сертификат за допустимост по жп мрежата в България, съобщиха от Български държавни железници (БДЖ).

Документът е издаден от железопътния регулаторен орган Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ и локомотивът вече е напълно годен за експлоатация по теснолинейния маршрут Септември - Добринище. Машината ще бъде пусната в движение съвсем скоро, след като премине необходимите тестове и проби.

През март тази година 34-годишният дизелов локомотив бе ремонтиран основно в русенски завод. Ремонтът е бил изключително сложен и е продължил година и три месеца. 

Дизеловият локомотив 77.002 е с изцяло сменен нов екологичен дизелов двигател, новоизграден дигитализиран пулт за управление и изградена климатична система в кабината за управление, уточняват от БДЖ. Освен екологичен, той е и по-икономичен, което допълнително ще пести от разход за гориво по време на неговата експлоатация.

Според изпълнението на подписания договор за модернизация на теснолинейни локомотиви в завода „Експрес Сервиз“ ООД в момента се извършва модернизацията и на още един локомотив за теснолинейката.
БТА