Десетки хиляди ученици от 1 до 4 клас се върнаха в училище днес. Присъственото обучение беше възстановено за 2538 паралелки. Тествани след съгласие на родителите бяха 37 832 ученици в 13 области, от тях 5 деца са дали положителни проби – 2 в София, по 1 във Варна, Добрич и Пазарджик, това съобщи на брифинг пред медиите министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. В много области на страната обаче учебният процес не започна заради липса на тестове. В следващите дни предстоят доставки за образователната система и броят на учениците в училище ще се увеличава.         

"Тестването на учениците в клас е нов начин да осигурим безопасна среда в училище", коментира още просветният министър. В процедурата са участвали 3549 доброволци, от които 3271 родители. Включили са се още медицински сестри, медиатори, студенти по медицина.

Показаха как ще тестват децата за COVID-19 в училище (ВИДЕО)

Тестван е и педагогическият персонал. Общо 2717 учители, от които шестима са дали положителни проби - 3 във Варна, по една в Габрово, Добрич и София.

"С установяването на тези положителни проби, ние сме предотвратили заразяването на останалите ученици и педагогическия персонал", уточни министър Денков.

Тествани са и 1507 служители, непедагогически персонал, от които са установени 3 положителни проби - 2 във Варна и 1 в София. 
 

Пристигна нова пратка с детски COVID тестове

Доставени са допълнителни 86 000 теста. Те ще бъдат разпределени още утре в Пловдив, Бургас, Русе и Враца.

„Цялата идея е, че няма единен ден за стартиране на всички. Както е обяснено в заповедта, това става при три изпълнени условия – тестове налични, родители, които са готови да им тестват децата, и учители и доброволци, които да тестват учениците. Това, че някой не е започнал днес, не е проблем. Това за нас е нов модел, който ако проработи правилно, може да ни позволи да не връщаме децата в онлайн обучение. Това зависи от начина, по който се реализира самото тестване и доколко добросъвестно се изпълнява то”, обясни министър Денков.

От днес малките ученици в 15 области на страната не можаха да се върнат присъствено в клас, тъй като едната фирма, с която Министерството на здравеопазването /МЗ/ беше сключило договор за щадящите тестове, не ги осигури.

МЗ е направило по-голяма поръчка за нови тестове - за 1 460 000 теста, и ако тези тестове бъдат осигурени в следващите дни, ще имаме тестове за един месец, заяви още министър Николай Денков.