Приключи доставянето на тестовете за училищата в 24-те района на София. Това съобщи директорът на общинската дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров.

По нареждане на кмета Йорданка Фандъкова бе създадена организация за разпределяне на тестовете за училищата към 24-те района на столицата.

Целта е да се помогне на училищата да получат тестовете в рамките на техния район и да не се налага директорите да пътуват до с.Лозен.

10 екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община извършиха доставянето на тестовете сутринта в 24-те района на града в определените училища. От логистичната база на БЧК в с.Лозен тестовете за учениците от I до IV клас бяха транспортирани от аварийните екипи на общината в база в Панчарево, от където днес сутринта са доставени в 24-те района на столицата. Оттук с помощта на районните администрации и директорите на училищата те се разпределят към отделните училища. 

Министерството на образованието и науката разпредели в събота и в неделя 180 000 щадящи теста за учениците от първи до четвърти клас. Тестове получиха общо 11 регионални управления на образованието в страната, съобщиха вчера от МОН. Днес се очаква да пристигнат останалите 220 000 теста за учениците. Те ще бъдат разпределени по областите, които не са получили от първата партида, посочва БТА.

Ще има ли промяна в учебната програма заради тестването на учениците

До 12.00 часа днес родителите на учениците от първи до четвърти клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19. Министерството на образованието и науката подготви образец на декларация, който е предоставен на Регионалните управления на образованието и чрез тях - на училищните директори. Декларациите се представят в училището в електронен формат или на хартия.

Очаква се днес министърът на образованието и науката и министърът на здравеопазването да издадат заповед, в която ще бъде подробно разписан механизмът за тестването на децата. Малките ученици ще бъдат тествани в училищата, като трябва да са закусили 30 минути преди процедурата.

Показаха как ще тестват децата за COVID-19 в училище (ВИДЕО)

За да се случи по този начин връщането на учениците, има още няколко условия. Нас нищо не ни притеснява, но искахме да алармираме обществото, че родители, учители и всички, които ще участват в този процес на тестване, доброволно стават медицински лица. Това няма как да се случи със заповед, а става на доброволен принцип”, каза пред NOVA председателят на синдикат "Образование” д-р Юлиян Петров.

Той посочи, че учителите, които се включват в процеса, ще получават по 50 лв. Петров предлага да има избор – където има сформирани групи, да се тества в училището. Но ако има възможност, тестовете да се правят вкъщи.

„Това ще спести на детето ситуацията да излезе положително пред съучениците си. Това може да повлияе много негативно на детската психика”, предупреди той.

Властите с подробности за връщането на учениците в клас и COVID тестовете (ВИДЕО)
 

На фона на всичко това, обаче, масово родители в страната отказват децата им да бъдат тествани с щадящи тестове. 

„Всички знаем, че за да излезем от тази ситуация, трябва да има мерки. Тези родители нямат научни аргументи защо не са съгласни. Това е безумие”, смята адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

„Имаше хора, които говориха в публичното пространство, че няма епидемия и това е просто грип. Те успяха да втълпят на голяма част от нашето население, че това наистина е така. Щадящите тестове са ориентировъчни. Те не могат да се сравняват с PCR или бързите антигенни тестове. Знам, че ни е трудно на всички, но ситуацията е извънредна”, заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов.