МОН разпредели 180 000 теста за учениците от 1-ви до 4-ти клас.

"В петък получихме първата пратка с тестове. БЧК предостaвя своята складова база за съхранение на тестовете, предназначени за училищата". Това каза пред журналисти директорът на Националния логистичен център на БЧК в село Лозен Огнян Иванов.

"Всички тестове вече са раздадени. В събота бяха раздадени в 9 области, а днес – в Добрич и София-град", обясни той. 

Показаха как ще тестват децата за COVID-19 в училище (ВИДЕО)

В понеделник ще стане ясно какъв процент от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани, за да могат да се върнат в класните стаи.

"Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова е създадена организация БЧК логистично да подпомогне Министерството на образованието. В понеделник сутринта ще започне раздаването на тестовете в 24 района. До 11.00 часа би трябвало всички тестове да бъдат раздадени", поясни директорът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община Красимир Димитров



"Учителите сами няма да се справят с тази ситуация. Те имат нужда от родителите, за да стане по-бързо и качествено самото тестване", заяви министърът на образованието проф. Николай Денков

Той уточни, че в понеделник сутринта ще бъде издадена заповедта, в която са описани всички стъпки.

По думите му децата, които се върнат в училище, трябва да носят маски в общите помещения на училищата.

Денков: Няма да се тестват ваксинирани и преболедували COVID-19 ученици

"Тестването на учениците ще продължи дотогава, докато заболеваемостта е висока в съответната област и община. Границата е 250 заболели на 100 000. Следваите дни се очаква много по-голяма доставка от тестове", допълни Денков.

Той посочи, че в понеделник вечерта ще има яснота какъв е броят на родителите, които не желаят децата им да бъдат тествани.