Нова пратка с 86 000 теста за COVID-19 е получена в МОН от Здравното министерство. Това съобщиха от просветното министерство. Доставеното количество е в рамките на втората обществена поръчка, обявена от МЗ за образователната система, съобщи МОН. 

Тестовете са със същите характеристики и от същия тип като избраните при първата поръчка, резултатите от която бяха обявени на 2 ноември. 

Новата пратка ще бъде разпределена в четири области: Пловдив, Бургас, Русе и Враца.

Припомняме, че във вторник стана ясно, че има забавяне на една от доставките на 200 хиляди детските деста за коронавирус. Така 15 области не можаха да започнат с присъственото обучение от днес, тъй като останаха без тестове. Това са: Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област. 

Първата доставка от 200 000 теста беше изпратена до училищата в 13 области в страната, включително в София. Благодарение на това десетки хиляди ученици от I до IV клас се върнаха в училище днес. Техните родители се съгласиха те да бъдат изследвани с щадящи тестове за COVID-19 два пъти в седмицата, се казва още в съобщението.

Според ведомството първото тестване е преминало при много добра организация. "Опитът показа, че дори в големите паралелки процесът не отнема повече от 20-30 минути.

Освен учители и непедагогически специалисти, в изследването се включиха десетки доброволци – родители, медицински специалисти, студенти по медицина, медиатори. МОН благодари за безценната подкрепа на всички тях", съобщават още от министерството.