Учениците в 15 области на страната ще продължат да се обучават онлайн
Третокласник от училище в Добрич е показал положителен резултат при тестването за COVID-19. Майката е взела детето веднага и ще направи тест в лаборатория. Ученикът не е контактувал с останалите деца от класа, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката /МОН/. От МОН уточняват, че протоколът за реакция при позитивен тест на ученик е спазен в училището в Добрич.

Учениците в половин България вече могат да се върнат в клас, ако бъдат тествани

Първото тестване за COVID-19 на учениците в 51-во Средно училище "Елисавета Багряна" в София е преминало успешно. За 20 минути са били изследвани 188 ученици в осем паралелки от първи и втори клас. В процеса са се включили над 30 доброволци. Всички деца са здрави.



В 30-то Средно училище "Братя Миладинови" в София вече учат присъствено 231 ученици от първи до четвърти клас. В тестването им са се включили 32 родители и 14 класни ръководители. Всички резултати са отрицателни.

Георги Димитров

Във Варна тестването на учениците е приключило до 8.30 часа днес. Дори в големи паралелки екипите са се справили за 20 минути, защото са имали силна подкрепа от родителите.

Положителните COVID тестове на учениците ще се съхраняват в училищата

Учениците в 13-те области на България, които вече разполагат с тестове и чиито родители са съгласни децата да бъдат тествани два пъти в седмицата, от днес се връщат за присъствено обучение.

Георги Димитров

Учениците в 15 области на страната ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването /МЗ/ още 200 000 щадящи теста за COVID-19. Към този момент тези тестове не са налични в базата на Българския червен кръст в село Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени. През миналата седмица МЗ избра два вида антигенни тестове за ученици с проба от слюнка и сключи договори с двама дистрибутори за общо 400 000 броя. Единият доставчик изпълни ангажимента си за 200 000 теста, които веднага бяха разпределени в 13 области, включително в София-град, информираха вчера от МОН.

 МОН: Тестовете се бавят, в 15 области учениците остават онлайн

Не всички ученици от първи до четвърти клас днес се връщат за присъствено обучение, защото тестовете не пристигнаха в складовете, както се очакваше в понеделник. Има нова поръчка от Министерството на здравеопазването за много повече тестове и когато тестовете пристигнат в складовете, имаме организацията и за един ден те ще бъдат разпространени в останалите области, и ще могат да започнат да учат присъствено и другите малки ученици, каза служебният министър на образованието и науката акад. Николай Денков по БНТ, както БТА съобщи по-рано днес.

Министър Денков обясни, че три са условията, за да се върнат в клас малките ученици. Трябва децата да се тестват, да има осигурени щадящи тестове за това и родителите да са съгласни с тестването на учениците. Ако едно от тези три условия не е изпълнено, се продължава, както досега, с онлайн обучението, отбеляза образователният министър.
БТА