Първанов: Борисов трябва да направи голям ремонт на правителството
Първанов: Борисов трябва да направи голям ремонт на правителството / БГНЕС, архив

"Бойко Борисов трябва да направи голям ремонт на правителството и това е в неговите правомощия", коментира пред „24 часа" лидерът на АБВ Георги Първанов.

По-рано днес неговата партия обяви, че напуска съвместното управление с ГЕРБ, а малко след това социалният министър Ивайло Калфин подаде оставка.

Ивайло Калфин подаде оставка

Според Първанов проблемът бил в липсата на последователна политика.

Бившият президент смята, че не просто има проблеми в диалога на управлението, а че се е изчерпал потенциалът на властта, в която и неговата партия участва.

По думите му министър-председателят можело да избере и друг подход - предсрочни избори. Нови хора били нужни на правителството, за да има то нова опора.

АБВ гласува излизане от властта

Първанов смята, че начинът, по който е бил съставен кабинетът на Борисов от партийни лидери, е крайно неудачен, неработещ и блокиращ реформите, които това мнозинство трябвало да проведе докрай.

"Премиерът така или иначе трябва да намери нов социален министър и вицепремиер, след като Ивайло Калфин се оттегли, но това не е достатъчно", смята още Първанов.

Той даде пример с назначенията на партийния земеделски лидер Ненчев за военен министър, с председателя на СДС Божидар Лукарски. „Дори Петър Москов ми е симпатичен, но не му се получава реформата", заяви Първанов.

Последната дума обаче щял да има конгресът на АБВ след седмица, когато емоциите отстъпят.