/ ThinkStock/Getty Images
Огнище на птичи грип е открито във ферма за отглеждане на кокошки носачки край Асеновград, предава БНР. Около 72 000 птици ще бъдат принудително умъртвени по хуманен начин.

Изтича срокът за прием на заявления за подпомагане на птицевъдите

С решение на общинската епизоотична комисия се предприемат всички необходими мерки за ограничаване разпространението на заразата. Обектът ще бъде почистен и дезинфекциран. Ще бъде извършена дезинфекция и на транспортните средства, а също и на близките до фермата улици и дворове.

Собствениците на животните ще бъдат обезщетени, категорични са от комисията. Предстои за случая да бъдат уведомени и всички кметове на населени места в Община Асеновград, които от своя страна трябва да информират собствениците на подобни обекти на тяхна територия.

Със заповед на кмета на Асеновград Христо Грудев се забранява търговията с живи птици, птиче месо, яйца и други пилешки продукти на животинския и общинските пазари.

Две нови огнища на птичи грип в Пловдивско

Определени са също 3-километрова и 10-километрова предпазни зони. Забранява се организирането и провеждането на панаири, пазари и изложби за птици, както и разселване на птици за подобряване на дивечовия запас.
БНР