Проверяват Калина Илиева за длъжностни престъпления
Проверяват Калина Илиева за длъжностни престъпления / снимка: Sofia Photo Agency

Софийска градска прокуратура проверява бившата шефка на Държавен фонд „Земеделие" Калина Илиева за длъжностни престъпления, научи Дарик. Проверката е образувана преди няколко дни след подаден сигнал. Наказателното производство срещу Илиева за фалшивата диплома е образувано в Софийската районна прокуратура на 30 ноември. То се води срещу нея за съзнателно използване на документ с невярно съдържание.

Още същия ден прокуратурата е внесла в съда искане за обиск и претърсване на дома на Калина Илиева. Съдът е дал на 1 декември разрешение обискът да се извърши. На следващия ден, 2 декември, е извършен обиск и претърсване на два адреса - в нейния дом и в жилището на мъжа, с който тя живее на семейни начала, както и на други адреси.

Прокуратурата е издирвала в жилищата самата фалшива диплома, която не е депозирана в нито един държавен орган. Тъй като дипломата не е намерена, от претърсените адреси не е иззето нищо - нито компютри, нито дискове, флашки и документи, уточни заместник районният прокурор на София и говорител на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев.

В края на миналия месец от Министерството на земеделието и храните съобщиха, че дипломата на бившата шефка на ДФ "Земеделие" Калина Илиева е фалшива, като се позоваха на писмо от Висшия институт по техника и икономика в Берлин. Министърът на земеделието коментира тогава, че случаят е петно за родната администрация и обясни, че докато е заемала висшия пост, тя е засипвала с писма за нередности МВР, прокуратурата и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Калина Илиева беше освободена от поста изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", след като роди, с което изненада дори земеделския министър. По думите на Мирослав Найденов тя е изпратила официално съобщение, с което е съобщила новината. Преди това, няколко месеца тя е представяла болнични листове за здравословно неразположение.