Миньори и енергетици отново протестират в страната. Отново има затворени пътища и затруднено движение по магистрали и проходи.

Блокадата
на АМ "Струма" при Дупница, започнала в понеделник, ще продължи до решаване на проблемите с Регионалния справедлив преход и изпълнението на 6-те точки, изпратени до парламентарните групи в НС, обявиха организаторите.

Остава блокадата и на АМ "Тракия". По минимум 100 протестиращи ще са на аутобана при пътен възел "Бинека", като движенето е спряно в двете посоки. Полиция и жандармерия охранява блокирания участък и подходите към него. 

Миньори от Бобов дол затвориха магистрала „Струма“, блокади има и на АМ „Тракия“ и Хаинбоаз

Направен е график за редуване на протестиращите на по 8 часа - тези, които не са в дежурство и на смяна, са на АМ "Струма".

Движението по автомагистрала „Тракия“ - от п.в. „Свобода“ при Чирпан до п.в. Нова Загора, в двете посоки, продължава да бъде ограничено. Обходът е през път II-66 Сливен-Стара Загора, съобщиха от МВР.

БГНЕС

Временно е ограничено движението през Прохода на Републиката, между Гурково и Велико Търново. Товарните автомобили, пътуващи от ГКПП „Капитан Андреево“ в посока към Русе - „Дунав мост“ или обратно, биват пренасочвани през пътя Харманли-Тополовград-Елхово-Ямбол, както и през Ришки проход. Обходът за леките коли е през Шипченски и Котленски проход.

Движението по автомагистрала „Струма“, отсечката София-Благоевград при км 59, е ограничено в двете посоки от п.в. "Бобошево" до п.в. "Дяково". Обходният маршрут е по път I-1 София-Благоевград през Дупница.

Временно е ограничено движението по път II-76 в района на Българска поляна. Обходният маршрут: Българска поляна- Тополовград, път III- 559 - Светлина- Полски Градец- път II-55 - Мъдрец - Главан - път I- - 76 и обратно. 

Ограничено беше и движението по първокласния път София-Бургас - при разклона за село Тополчане, като към този час е възстановено, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ 

Служители и работници в „Топлофикация“ - Русе отново излязоха на протест в подкрепа на енергетиците и миньорите в страната. Конкретните им искания остават същите: област Русе да бъде включена в Териториалните планове за справедлив преход и да получи субсидии от Фонда за справедлив преход, както и настояват за цялостно преразглеждане на плановете с участието на всички засегнати и за плавен преход към чисто гориво. Застават и зад шестте искания на колегите си от въглищните райони.

Критични за „Топлофикация“ Русе се оказват така наречените квоти за емисии, които трябва да се плащат на много висока цена, обясниха синдикалисти. И тъй като дружеството не е включено в териториалните планове за справедлив преход, това означава, че няма да получи финансиране, за да премине към чисти горива, предава БГНЕС.

Освен това, не се знаело дали изобщо ще им разрешат да купуват емисии. Според синдикалистите от КТ „Подкрепа“ и КНСБ, ако не им дадат квоти - през 2026 година „Топлофикация“ ще затвори, няколкостотин човека ще останат без работа, а перспективата пред русенци е да си търсят алтернативни източници за отопление. 

БГНЕС


Няма какво да си кажем с политиците по този начин. Това заявиха представители на протестиращите енергетици и миньори, които дойдоха за срещата с премиера Денков и представители на управляващите партии в парламента.

БТА

Те са недоволни от факта, че разговорът е закрит за медиите, освен това част от протестиращите не са били допуснати до сградата на парламента.

"Точно затова до сега отказвахме срещите - нека България да гледа на живо какво се случва. Ние сме излъчени от колегите ни, но сега пуснаха само част от нас, които предварително са заявени в списъци, другите ни върнаха", недоволстват енергетиците.

Протестиращите енергетици и миньори на среща с властта, част от тях не бяха допуснати в парламента

Срещата, която първоначално трябваше да се проведе в Раднево, късно снощи беше преместена в парламента, след като за пореден път министър-председателят получи отказ за участие от протестиращите.

В разговорите участват и министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и индустрията, както и лидерите и народни представители от политическите партии, които подкрепят правителството.

Няма обаче поканени представители на опозицията.