Протестиращите заявиха и исканията си, формулирани в общо шест точки
Четвърти ден продължават блокадите и протестите на миньорите и енергетиците в страната.

Данни към 18 часа

Движението по автомагистрала „Тракия“ - от п.в. „Свобода“ при Чирпан до п.в. Нова Загора, в двете посоки, продължава да бъде ограничено поради провеждане на протестни действия. Обходът е през път II-66 Сливен – Стара Загора.

Временно е ограничено движението през Прохода на Републиката, между Гурково и Велико Търново. Товарните автомобили, пътуващи от ГКПП „Капитан Андреево“ в посока към Русе – „Дунав мост“ или обратно, биват пренасочвани през пътя Харманли-Тополовград-Елхово-Ямбол, както и през Ришки проход. Обходът за леките коли е през Шипченски и Котленски проход.

Движението по автомагистрала „Струма“, отсечката София-Благоевград при км 59, е ограничено в двете посоки от п.в. Бобошево до п.в. Дяково. Обходният маршрут е по път I-1 София-Благоевград през Дупница.

Възстановено е движението по път  II-76 Харманли-Тополовград.

Ситуацията с протести и миньори към 12:00 часа

Протестиращите прочетоха своите искания и излязоха с призив към управляващи. Те искат осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система на страната. Това нещо, по техните думи, ще гарантират до 2038 г. работа на въглищните централи и мините.

Те също те искат от решението от 31 януари 2020 г. - никакво намаление на мощности от ТЕЦ "Марица-изток" до 2038 г.,  както и от тази година, да не се затварят въглищните централи, както и 12 януари от тази година, което задължава Министерският съвет да договори 40% мощности.

Те искат незабавно започване на енергийна стратегия на България, със задължително участие на социалните партньори. Представители на протестиращите информираха, че до ден днешен страната ни не разполага с енергийна стратегия, което според тях е нелегитимно България да връща териториалните планове без да има такава стратегия.

Четвъртото искане на протестиращите е отлагане на либерализацията на пазара на тока за битови потребители от 1 януари 2026 г., до достигане на средноевропейските нива на домакинствата в положение на енергийна бедност. Според енергетиците, освободи ли се пазара, ако се внася ток през зимата, е възможно цената много да скочи.

Петото искане е прозрачност в процедурите по инвестиционните планове на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони със съответните проекти. Абсолютно всички централи, мините, общините, са имали проекти, които са били "сложени в коша" според енергетиците.

Шестото искане на протестиращите е отпадането от териториалните планове на предприятия за конверсия на въглищните региони.

Исканията са пратени към София, те очакват покана от председателите на парламентарните групи. До тогава те остават на място, а ако не бъдат изпълнени исканията, миньорите и енергетиците дадоха заявка, че ще искат оставка на управляващите.




Ситуацията с протести и миньори към 11:00 часа

Блокади има на магистралите "Тракия" и "Струма", както и на прохода Хаинбоаз.

 


Протестиращите миньори и енергетици от Бобов дол се събраха в 9.30 часа пред ТЕЦ-а, за да потеглят на автошествие и с цел да блокират АМ „Струма“ при пътен възел Дупница-Кюстенди.
 

АМ Струма
БГНЕС



Остават затворени АМ “Тракия при Стара Загора и Прохода на Републиката, съобщиха от МВР. Затруднено е движението на път ІІ-62 /Дупница - Кюстендил/ в двете посоки. Обходният маршрут е през път І-6 /София - Радомир - Кюстендил/. На място са екипи на пътна полиция. Блокирано е и движението на АМ „Струма“ при км 59+190 в двете посоки София-Благоевград.

По-рано ж
андармерията не позволи на протестиращите да излязат с автомобилите си на пътя за Дупница. Тогава тръгнаха пеш от разклона за Бобов дол към АМ „Струма“. След 40 минути шествие бяха спрени на ухото на магистралата от кордон полицаи с щитове и каски.

След кратка разправия и бутане протестиращите успяха да пробият полицейския кордон и 10.45 часа излязоха на АМ „Струма“ при 59 км. Те се разбраха с полицията да пропуснат събралите се автомобили, да се насочат към Е-79 през Дупница.
 

АМ Струма
БГНЕС

Полицията отбива трафика на АМ „Струма“ при пътен възел Дупница-север и град Бобошево, за да няма опашки. Определен е обходен маршрут в двете посоки е по път І-1 Благоевград - София от пътен възел "Дупница север" до пътен възел "Бобошево".
 


Ситуацията с протести и миньори към 08:00 часа

Четвърти ден продължава блокадата на магистрала „Тракия” край Стара Загора. Вчера протестиращите миньори и енергетици от Маришкия басейн отказаха да отидат на среща с премиера Николай Денков.

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

БГНЕС


Остава блокадата и на „Хаинбоаз”. Очаква се днес енергетиците от „Бобов дол” да затворят и АМ „Струма”, а исканията им са лична среща с премиера или министъра на енергетиката.