Протестиращи от БАН: Игнатов месия на неуките
Протестиращи от БАН: Игнатов месия на неуките / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Протестиращи от БАН: Игнатов месия на неуките
46881
Протестиращи от БАН: Игнатов месия на неуките
  • Протестиращи от БАН: Игнатов месия на неуките

Над хиляда учени от БАН излязоха за пореден път на протест заради предвидения за следващата година бюджет за академията. Те настояват вместо заделените 54 млн. лева в разчетите на правителството да залегне субсидия в размер на 95-98 млн. лева.

Учените предупредиха, че протестите ще продължат, ако управляващите не се вслушат в исканията им.

С плакати "БАН - достоен труд и заплащане", "Бюджет 2012 - 50 милиона за бездомните кучета, 54 милиона за БАН - благодарим!", "Игнатов месия на неуките" учените тръгнаха на протестно шествие от БАН до сградата на Народното събрание на пл. Батенберг. В нея по това време депутатите от образователната комисия разглеждаха предложения от правителството бюджет за сферата за следващата година.

Протестиращи от БАН Игнатов месия на неуките
netinfo

Председателят на БАН акад. Никола Съботинов коментира, че ако правителството не преосмисли позицията си за бюджета на академията, предвидените 54 млн. лева ще стигнат само за заплатите на учените. При това не в пълен размер, а само в рамките на 65% от възнагражденията.

"Посланието е да правим още реформи, които вече не са реални, защото всяка по-нататъшна крачка води до разтурване на институцията. Ние не сме факири с този бюджет да свършим толкова много неща. Това е явно неразбиране на това какви са нуждите на академията и какво тя изпълнява", коментира акад. Саботинов.

Учените предупредиха, че ако исканията им не бъдат взети под внимание, ще има още протести, защото предвиденият бюджет ще доведе до ликвидирането на БАН.

Протестиращи от БАН Игнатов месия на неуките
netinfo

След 5-часов дебат с гласовете на ГЕРБ бюджет 2012-та в частта му за образование, наука и спорт беше приет на първо четене през парламентарната просветна комисия.

В проекта на Закона за държавния бюджет за 2012 г. за функцията "образование" са планирани 2 747 100 000 лева или 3,4 на сто от БВП.

Ръстът в разходите за образование спрямо 2011 г. е в размер на 171,2 милиона лева. Бюджетът на БАН остана 54 милиона лева.