Протест заради тежка катастрофа с жертви
Протест заради тежка катастрофа с жертви / снимка: Dariknews.bg, Радка Минчева

Граждански протест ускори работата по разследване на тежка катастрофа с две жертви. Близо 100 човека се събраха днес в градинката до Окръжна прокуратура в Разград с плакати „Искаме максимално наказание за пияните убийци на пътя".

Хората настояха по-бързо да стигне до съд разследването за катастрофа, станала в края на юли между Разград и село Гецово. При нея загинаха 18-годишният Ахмед Кадовлуев и 22-годишният Исмаил Зюлкифов от село Езерче. Колата карал техният приятел 18-годишният Мехмед Топалов от същото село. Бил пиян - с 1,67 промила алкохол в кръвта, освен това нямал и книжка.

Това му бе пето подобно нарушение, разказаха съселяните му, а бе задържан за 24 часа, пуснат под гаранция от 5000 лв. и отново шофира, каза майката на загиналия Ахмед. Нейният син е бил ученик в Русенското спортно училище, борец с много успехи от различни турнири, жената носеше медалите и грамотите, спечелени от Ахмед и задаваше въпроса защо държавата не търси възмездие за смъртта му.

Събралото се множество се премести от градинката под прозорците на Окръжна прокуратура и със скандирания поиска при тях да слезе прокурорът в процеса. Антония Донева не се появи, но дойде нейният шеф окръжният прокурор Огнян Дамянов, който обясни, че работата по разследването върви в срок, който по закон е 2 месеца, предстои внасянето на обвинението в съда, а след това насрочване на процес. Обясни още, че максималното наказание за причиняване на смърт при катастрофа не е доживотен затвор, както протестиращите настояваха.

След това покани близките роднини на двете момчета на среща в прокуратурата, пристигна и директорът на ОДМВР-Разград Ивайло Йовчев. След около 40 минути те слязоха заедно с разследващия полицай и помолиха всички, които са виждали Мехмед Топалов да шофира след инцидента да се отзоват за допълнителен разпит.

Постигнахме, които искахме, окръжният прокурор обеща да вземе нещата в свои ръце, обяви вуйчото на загиналия Исмаил.