Просветното министерство с идея за по-дълга учебна година
Просветното министерство с идея за по-дълга учебна година / снимка: БГНЕС, архив
Просветното министерство с идея за по-дълга учебна година
82443
Просветното министерство с идея за по-дълга учебна година
  • Просветното министерство с идея за по-дълга учебна година

Броят на учебните седмици в новия учебен план ще бъдат увеличени за всички ученици, освен за 12-ти клас. Това заяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Проектът ще бъде качен на сайта на Министерството на образованието и науката и ще се обсъжда публично в следващите две седмици.

Учебният план предвижда учениците от 1-ви до 4-ти клас да учат 34 седмици, учениците от 5-ти до 11 клас да учат 36 седмици. Само  дванадесетокласниците ще учат както досега 31 седмици, обясни Ваня Кастрева.

Министър Танев: Накъде без Ботев и Вазов?

Тя посочи, че това ще промени и графика на ваканциите на децата - от 1-ви до 4-ти клас ще завършват на 15 юни, а всички ученици. 12-ти клас ще завършват както и досега на 30 юни.

Седмичната натовареност на децата може да бъде от 22 часа за 1-ви клас, като тпостепенно ще се увеличава до 32 часа за гимназиален етап, заяви още Кастрева.

Тя отбеляза, че по този начин МОН се стреми да преодолее негативния факт, че българските ученици имат най-кратки учебни занятия, но и да се даде шанс децата да бъдат достатъчно време обгрижени в училище, защото продължителността на лятната ваканция влияе върху мотивацията и върху устойчивостта на знанията на учениците.

Сега първокласниците завършват учебната година на 24 май, а учениците от 2-ри до 4-ти клас в края на май. От 5-ти до 7-ми клас се учи до 15 юни, а от 8-ми до 11-и клас - до 30 юни.

15 септември остава за начало на новата учебна година, както е фиксирано в закона, допълни Кастрева

Ваня Кастрева обясни какво ново ще включват учебните планове. „Предприемачеството е един нов предмет, той е интегриран. Нови предмети в начален етап ще са гражданското образование и компютърното моделиране или информационните технологии, които предлагаме да започнат от 3-ти клас постепенно. За да може от 3-ти до 10-ти клас, включително, да няма прекъсване в обучението по информационни технологии, естествено съобразено с възрастовите характеристики на учениците”, коментира тя.