Министър Танев: Накъде без Ботев и Вазов?
Министър Танев: Накъде без Ботев и Вазов? / снимка: БГНЕС, архив
Министър Танев: Накъде без Ботев и Вазов?
82404
Министър Танев: Накъде без Ботев и Вазов?
  • Министър Танев: Накъде без Ботев и Вазов?

Просветният министър Тодор Танев обяви, че нито Христо Ботев, нито Иван Вазов подлежат на каквото и да е ощетяване в часовете по литература.

Министърът допълни, че смята да предложи разширяване на часовете, в които се изучават двамата български класици.

Танев посочи още, че все още няма яснота за това в какъв размер ще бъде бюджетът за образование, но каза, че няма никакво намерение да отстъпва от желаното увеличение.

Вадят Ботев и Вазов от учебниците по литература?

По думите на министър Танев произведенията на Ботев и Вазов няма да бъдат редуцирани в новите учебни планове, по които ще се пишат учебниците по литература.

„Лично аз и като разбиране, и като гражданин, и като баща, и като университетски преподавател, и като българин ще кажа, че нито Ботев, нито Вазов подлежат на каквото и да било ощетяване, защото те не са просто литературни автори, какъвто е Балзак, а са градители на българската националност, на националния ни дух. Те са по-специални. Ще поискам, като дойде време да се разглеждат, да се разширят часовете специално за тези, които имат изключителна важност за нашата нация. Накъде без Ботев? Накъде без Вазов? Ще ми изсъхне ръката. Не мога такова нещо да подпиша", заяви министърът.

Танев посочи, че няма да отстъпва от искането си бюджета за образование да бъде увеличен.

„Аз няма да отстъпвам, не е възможно да се отстъпи. Учителските заплати не могат да останат такива, каквито са и ако сега се увеличат, те не могат след това да бъдат намалявани. Нищо, което един път е увеличавано, не може след това да бъде по някакъв начин орязвано отново", допълни министър Танев.