Честит празник на всички Вас, които пазите и развивате българския език, българската наука и култура в Родината и извън нея! Днес се прекланяме пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, на които дължим не просто нашата азбука, а нашето национално самочувствие. Благодарение на тях се гордеем, че сме различни и неповторими, че сме сред първопроходниците на европейската цивилизация. От нашите общи усилия днес зависи да запазим стратегическото място на България не само в културно-историческото наследство, но и в настоящето и бъдещето на Европа. Това заявява министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в приветствие по повод 24 май - Деня на българската писменост и култура.

Ето и пълния текст:

"Няма нищо по-силно от знанието и нищо по-вдъхновяващо от творческия дух. Знаете го най-добре Вие - учителите и университетските преподаватели, посветили живота си на образованието и възпитанието на децата ни. През изминалите две години на тежки изпитания Вие доказахте своята отдаденост към мисията на съвременни просветители, за което Ви дължим дълбок поклон. Вярвам, че и занапред заедно ще работим за постигане на общата ни цел – по-качествено образование на следващите поколения българи. По пътя към нея със сигурност ще има трудности, от всички нас ще се изискват още повече усилия и енергия, но това няма да ни спре. Защото носим отговорност за бъдещето на България.

Специална благодарност заслужават учителите в българските неделни училища в чужбина – за тяхната нестихваща обич към Родината, за ентусиазма и професионализма, с които съхраняват българското слово и българския дух и ги предават на българските деца по целия свят.

Честваме Деня на Кирил и Методий, българската просвета и култура

Най-добрият начин да предвидиш бъдещето е да го създадеш. Всеотдайният труд на българските учени потвърждава тази сентенция на световноизвестния икономист Питър Дракър. Уважаеми колеги, Вашите вечно търсещи умове, упорство и постоянство разширяват границите на човешкото познание и правят живота ни по-добър. Благодарим Ви! Признателни сме Ви и за това, че вдъхновявате младите хора да поемат по вълнуващия път на науката.

Поздравявам всички продължители на светлата мисия на Първоучителите за съхраняване и разпространяване на българския език, българската култура, духовност и традиция. Докато Ви има, ще я има и България, защото „народността не пада там, дето знаньето живей!“

Честит празник!", обръща се министърът.