/ БГНЕС
Върховна касационна прокуратура е възложила на КПКОНПИ проверка по сигналите за закупените жилища от министъра на туризма Николина Ангелкова и публикации в медиите за вила на народния представител Валери Жаблянов без ясен произход на средствата за построяването й, съобщиха от държавното обвинение.

Валери Симеонов: Добре е Борисов да си огледа министрите, има още такива с имоти

Проверката срещу Николина Ангелкова е по сигнал от 8 април на група народни представители от НФСБ в ПГ "Обединени патриоти" и медийни публикации за придобитите от министъра недвижими имоти.

НФСБ внесе сигнал в прокуратурата срещу Николина Ангелкова

Прокуратурата е разпоредила да се изиска информация за притежаваните от проверяваните лица недвижими имоти, историята по собственици на всеки от закупените имоти, актуалното състояние на дружеството - продавач, както данни относно декларирането на имотите в съответните общински райони, заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, и произхода на средствата за покупката.

Министър Ангелкова: Всичко около апартамента ми може да бъде доказано, нямам притеснения

С прокурорско разпореждане от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка.

От държавното обвинение са дадени указания да се снемат обяснения от всеки купувач, както и от лицата, представляващи дружеството - продавач, включително и относно предни отношения и познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена и осъществени последващи действия.

Цветанов: Имаме готовност да заведем дела за „Апартаментгейт“

От всяко от проверяваните лица ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции, допълват от държавното обвинение.
 
БТА