/ БГНЕС
Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, според Томислав Дончев
Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Това коментира тази сутрин пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев. "Би могло да предизвика и по-неприятен политически резонанс“, смята той.

Вчера министърът на правосъдието Цецка Цачева и зам.-министърът на спорта Ваня Колева подадоха оставки след избухването на скандала с евтините апартаменти на висши кадри на ГЕРБ. Ден по-рано премиерът Бойко Борисов се закани да накаже всеки, който си е превишил правата.

Оставки след скандала с евтини апартаменти: Kакво следва?

„Решението на Цецка Цачева е лично решение, жест. Ако не ставаше дума за дама, щях да кажа, че е мъжка постъпка. Подобни знаци в политиката липсват, те се случват рядко, а при нас е по скоро норма“, коментира той. По думите му обаче това няма да спре проверките, които предстоят във връзка със скандала около придобитите на ниски цени апартаменти от висши политици.
 
„Оставките, без да са нещо, което може да бъде подценено, са един от инструментите за управление - дали като лично волеизявление, акт или като политически инструмент, за да се възстановява доверието. В политиката, освен персоналните качества, експертизата, програмите, това, което свързва въпросния представител с гражданите, е тази тънка нишка на доверието. Ако тя се скъса, всичко останало няма значение“, коментира Дончев.
 
Две оставки след скандала с евтините апартаменти на властта (ВИДЕО)

Вицепремиерът определи скандала като проблем. Българинът е много чувствителен към имотното състояние и към поведението на политиците, добави той и изрази предположение, че всичко е законно.
 
Томислав Дончев не пожела да коментира какво ще е евентуалното поведение на Цветан Цветанов и подчерта, че пред управляващите стоят много проблеми и предизвикателства за решаване.

БГНЕС, архив

Тази сутрин Цецка Цачева потвърди, че била готова да подаде оставката си още в четвъртък, но изчаквала премиерът Борисов да се върне в България. Тя беше категорична, че оставката не е по искане на премиера, а двамата са споделили общата позиция.

Цецка Цачева подава оставка заради евтиния апартамент

"Винаги, когато има подобен скандал, когато е замесено името на политик, личното ми виждане е, че трябва да се носи отговорност. Бях готова още в четвъртък с подаване на оставка. Беше коректно да изчакам министър-председателят да се завърне в България от Брюксел", коментира пред БНТ министърът на правосъдието в оставка.

Тя потвърди още, че в петък сутринта е поискала да бъдат извършени проверки и установени фактите дали има отношения с фирмата продавач, както и произхода на средствата.
 
Още по темата:

По искане на Борисов: Зам.-министърът на спорта Ваня Колева подаде оставка

В комисията за борба с корупцията няма сигнал за апартамента на Цветанов
БНР, БНТ