Прокуратурата проверява и столичното следствие заради тефтерите „Златанов
Прокуратурата проверява и столичното следствие заради тефтерите „Златанов / снимка: sxc.hu

Прокуратурата ще проверява и Столичното следствие заради аферата с тефтерчетата на Филип Златанов. Причината е съмнение, че водещият разследването следовател е узнал за кражбата на бележниците още на следващия ден, но не е съобщил в прокуратурата.

Поредната проверка, която държавното обвинение подхваща идва едва няколко дни след като градският прокурор на София Христо Динев съобщи, че полицаите от 6-то районно ще бъдат разследвани за допуснати грешки в работата по мистериозното изчезване на тефтерите.

Въпреки че няколко пъти след избухването на скандала от прокуратурата обясниха, че няма специален режим за съхранение и пренасяне на веществени доказателства, в крайна сметка е разпоредено да се провери и как са били съхранявани тефтерите преди да изчезнат.

Основните веществени доказателства по делото срещу Златанов бяха откраднати от колата на вещото лице Стефан Бенчев. Те са му били предоставени за графическа експертиза с постановление на следовател от 30 септември 2014 г. На 29 октомври следовател е изискал обратно бележниците от Бенчев във връзка със заседанието по делото на Софийски апелативен съд.

На 5 ноември Стефан Бенчев е подал сигнал в полицията, че от автомобила му са изчезнали документи и лични вещи. Между документите са били и двата тефтера.

Материалите по преписката са докладвани на Софийска районна прокуратура (СРП) на 11 ноември, доколкото са налице данни за престъпление, което е от нейна компетентност.

С постановление на СРП от същия ден е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършено престъпление „кражба".

Източник: БТА