Прокуратурата поиска постоянна мярка задържане под стража за Ченалова

Прокуратурата поиска постоянна мярка задържане под стража за Ченалова
Прокуратурата поиска постоянна мярка задържане под стража за Ченалова / снимки: БГНЕС

На започналото днес дело срещу скандалната съдийка Румяна Ченалова, прокуратурата поиска постоянна мярка задържане под стража. Мотивите са, че Ченалова може да се укрие или да извърши друго престъпление. Като причина за това от прокуратурата посочиха държанието на подсъдимата след връчването на призовката й. Като други причини бяха изтъкнати финансовите възможности на обвиняемата, дългогодишният й магистратски опит, контактите, които има и биха и позволили да повлияят на свидетелите по делото. Ченалова влезе днес в съдебната зала, прикривайки с дрехата си белезниците на ръцете си, предава БГНЕС.

Седем съдии си направиха отвод по делото на Ченалова

Повече от 4 часа бяха необходими на съдебния състав, както и на адвокатите и на самата Ченалова да се запознаят с документите. Материалите са събрани в 19 тома. Седем съдии от Софийския градски съд си направиха отвод по делото за мярката за неотклонение на съдия Румяна Ченалова. Делото бе разпределено на 5-ти състав с председател Веселина Ставрева.

Ченалова беше докарана в Съдебната палата под конвой. Пред залата, където се гледа делото отрано дойде семейството на убития през 2009 г. пред дискотека "Соло" млад хокеист Кирил Въжаров. Като първоинстанционен съдия в наказателното отделение на СГС, Румяна Ченалова оправда подсъдимия за убийството Илиян Тодоров, който по-късно избяга, въпреки че беше получил осъдителна присъда от ВКС. е била докарана преди няколко часа с конвой на Съдебната палата.

По-рано днес Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд искането за задържане под стража на Румяна Ченалова. Съдийката е обвинена в длъжностно и документно престъпления.

Съдия Румяна Ченалова е задържана за 72 часа

Ченалова бе обявена за издирване във вторник (14 април), след като няколкократно тя и брат й Станимир Ченалов, който е неин адвокат, не се явявали при следовател, за да й бъде повдигнато обвинение. По-късно същия ден Ченалова се явила в сградата на ДАНС и била арестувана. Въпреки че от прокуратурата подчертаха, че ще съобщят обвиненията й, след като бъдат повдигнати, това така и не се случи. Мълчание запази и адвокат Ченалов. "Следствена тайна са", каза той.

Срещу Ченалова са повдигнати две обвинения - за престъпление по служба и за документна измама. По непотвърдена информация става дума за гражданско дело по искова молба на "ОЕТ - Обединени енергийни търговци" ООД, по което ответник е НЕК ЕАД. Съмненията са, че е подправила протокол от заседание, като вписала неверни изявления. Срещу Ченалова има и висящо разследване за престъпление по служба. Според запознати то е за казуса "Белведере", който даде повод на френския посланик да заяви, че в съдебната ни система има "гнили ябълки". За него не й е повдигнато обвинение.

ВСС отстрани Румяна Ченалова от длъжност "съдия" в Софийски градски съд за срок от 6 месеца на 22 януари.

 

Прокуратурата поиска постоянна мярка задържане под стража за Ченалова
netinfo