/ iStock/Getty Images
Прокуратурата обмисля възможността служители от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" /ГДБОП/ да бъдат подложени на детектор на лъжата, каза за БТА районният прокурор на София Невена Зартова и уточни, че за целта държавното обвинение може да се обърне за съдействие от евроинституции.

Повод за коментара на Зартова е случаят, който беше оповестен по време на брифинг по-рано днес. От градската прокуратура съобщиха, че директорът на ГДБОП Калин Стоянов е оказал натиск на прокурори да се съгласят на договорка с обвиняемия за изпиране на 53 млн. лева от парите, предназначени за строителството на ЛОТ-5 от магистрала "Хемус" Борислав Колев.

Прокуратурата обвини ГДБОП в натиск заради разследването за „Хемус”


Зартова отказа да посочи поименно за кои точно служители на дирекцията прокуратурата ще иска прилагане на полиграфа, но уточни, че става дума за тези, които са склонявали наблюдаващи прокурори да извършват противоправни действия.

Попитана все пак срещу кого се води разследване в районната прокуратура за оказан натиск над прокурори, Зартова посочи, че делата се образуват не срещу определено лице, а с оглед извършено престъпление.

С постановлението за образуване на досъдебното производство вече са дадени редица указания от наблюдаващия прокурор, в т.ч. разпити на свидетели и приобщаване на записи от видеокамери, посочи тя.