Върху прокурори от Софийската градска прокуратура е упражнен безпрецедентен натиск от страна на ГДБОП заради делото за АМ „Хемус”. Това обяви на брифинг говорителят на СГП Десислава Петрунова.

На 6 декември е задържан мъж за 72 часа
във връзка с разследването за "Хемус" за пране на пари. На 9 декември е заявено искане за промяна на мярката - постоянно задържане под стража. Непосредствено след внасянето на искането за мярката задържане под стража, на същия ден - 9 декември, в СГП е била проведена среща между двамата наблюдаващи прокурори по делото и оперативни работници, като на тази среща наблюдаващите прокурори са били уведомени устно, че обвиняемият желае да даде показания по делото.

Рашков: Цели се уронване престижа на МВР


На следващия ден в СГП е постъпило искане с разпореждане обвиняемият да бъде доведен в сградата на ГДБОП за събота и неделя, за да му бъде проведен разпит. Вечерта в петък обаче наблюдаващият прокурор по делото е получил обаждане на ръководителя по делото от разследващите органи, че обвиняемият иска да даде показания пред прокурор. Той се е срещнал с разследващите органи по делото. Според обвинението, обаче, обвиняемияте се отказва от намеренията си и заявява, че не знае защо е извикан. 

Домашен арест за обвинения за пране на пари, отпуснати за строежа на „Хемус“

"Наблюдаващият прокурор е получил условие да се измени мярката за неотклонение в по-лека такава, което би довело до освобождаване от наказателна отговорност. Наблюдаващият прокурор отговаря, че извънсъдебни договорки са в противоречие със закона и тя няма как да участва в тях“, поясни говорителят на СГП.

Образувано е досъдебно производство за опит за склоняване на прокурори от СГП да нарушат свои служебни задължения. Предвижда се лишаване на свобода от 1 до 6 години, разкриха от прокуратурата. Вероятно и шефът на ГДБОП Калин Стоянов ще бъде разпитан от прокуратурата, но от държавното обвинение бяха лаконични в отговора си на този въпрос.