/ БГНЕС
Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков се включи с блицконтрола на Народното събрание.

Той говори по темата за подвижните избирателни урни по време на избори.

„Постъпи информация в МВР, че с ТЕЛК-овете се правят опити, по време на изборите, да се премине към гласуване с подвижна урна. Всички в залата са наясно каква е целта на това занимание. В МВР такива случаи има установени. Ако се продължава с тези чисто политически спекулации, с които се уронва престижа на МВР, аз на всеки парламентарен контрол ще ви опровергавам“, каза Рашков.

Министър Рашков отговори на въпрос дали са издавани от вътрешния министър разпореждания лицата с ТЕЛК да бъдат проверявани за наличието на увреждане.

"Министърът на вътрешните работи не може да издава разпореждания, на който и да е служител да упражнява действия, които са в противоречие с българските закони", отговори Рашков. 

Относно твърдения за извършени нарушения в изборния ден, той отговори така: „Има много избирателни секции по време на избори. Не мога да кажа в коя секция кой къде е седял. Няма сигнал за нарушения. Служителите на МВР трябва да са били наблизо до избирателните секции“, каза още Рашков.

 "Органите на МВР извършиха работата си с чест. За първи път, от десетилетия насам, успяхме да разкрием престъпления, свързани с изборните права, като една част от тях бяха свързани с ДПС", каза още той.

В кулоарите Бойко Рашков каза пред журналисти, че не е получавал предложение да бъде министър на вътрешните работи в новия кабинет, но ако получи такова: "Ще мисля внимателно", каза той.

"МВР си върши работата както трябва, но това не изнася на някои партии в пленарна зала", каза Рашков след участието си в днешния блицконтрол.

„Ще им се пречи да купуват гласове. Те стоят в сянка, техни представители плащат на граждани – на безимотни, малоимотни, изключително бедни хора – купуват и продават гласове за ДПС. Сега ще систематизирам цялата информация и ще ѝ дам публичност, за да спрем абсолютно неоснователните обвинения, че органите на МВР осъществяват репресия”, каза Рашков.

Освен това предстои съдът да реши каква мярка за неотклонение да вземе спрямо задържания като краен получател на парите от „Хемус”.

По думите на Бойко Рашков има доказателства, че строителството по времето на Борисов, Нанков и Аврамова се е извършвало, като са се отпускали средства. Парите влизали в една банка и се получавали от малоимотен човек, който е работил в автомивка на Околовръстното. "За това той е получавал по 1000-2000 лева", каза още Бойко Рашков.