Прокуратурата няма амбицията да замени контролната система
Прокуратурата няма амбицията да замени контролната система / netinfo
Ако прокуратурата бъде сезирана за нарушения и в други общини в страната, ще бъдат образувани проверки. Това заяви главният прокурор Борис Велчев. За сега обаче той няма такава информация.

Главният прокурор припомни, че в страната има повече от 30 контролни органи, които трябва да следят за нередности, включително и в общинските фирми. Засега обаче той няма информация дали са постъпвали такива сигнали.

Борис Велчев обясни, че прокуратурата няма нито амбицията, нито възможностите да замени контролната система на държавата и призова да не се хвърля цялата отговорност и очаквания върху нея. Главният прокурор обаче уточни, че финансовите и данъчни органи и Сметната палата явно не са си вършили достатъчно добре работата.

На въпрос дали оценява като критика думите на кмета Бойко Борисов, че ако бившият шеф на общинска фирма „Озеленяване” е бил вкаран в затвора, сега нямаше да се случват новите далавери, Велчев отговори, че е склонен да се съгласи, защото превенцията много помага: „Ако има един вкаран в затвора, другите ще имат едно наум”. Той обаче призова да не се превръща случая „Трамкар” в сводка и всеки ден да се пуска по една информация, а да не се говори за общинските фирми до тогава, докато не напреднат разследванията.