БОЙКО БОРИСОВ
БОЙКО БОРИСОВ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бойко Борисов е одобрен от Народното събрание за премиер на страната на 27 юли 2009 година, след като партия ГЕРБ, чийто неформален лидер е той по това време, печели най-много гласове на парламентарните избори на 5 юли същата година.

Бойко Методиев Борисов е роден на 13.06.1959 г. в Банкя.

Бойко Борисов завършва средно образование в Банкя. През 1977 г. кандидатства във Висшата специална школа на МВР в Симеоново, факултет "Държавна сигурност", но e пренасочен и приет във факултет "Противопожарна охрана" с оглед миналото на дядо му (разстрелян на 22.09.1944 г.). През 1982 г. се дипломира като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" с чин младши лейтенант. Редовната си военна служба отбива в ШЗО-Плевен през периода 1977-1978 г. Активен състезател по карате. Бил е треньор на националния отбор по карате.

В системата на МВР започва работа като командир на взвод, а по-късно е командир на рота в СГУ-МВР - “Противопожарна охрана”. Впоследствие е преназначен в ЦУПО (Централно управление на противопожарната охрана). Известно време е физкултурник на Софийско градско управление - МВР.

От 1985 г. до 1990 г. е преподавател и завеждащ катедра във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. Има защитена докторска дисертация.

През 1990 год. напуска системата на МВР и започва личен бизнес в областта на охранителната дейност.

През 1991 г. основава частната охранителна фирма "Ипон-1" ООД, която осигурява охраната и на личности като Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. "Ипон-1" членува в Световната организация на охранителите IAPPA, а Бойко Борисов е персонален член на организацията.

През 2001 г. е назначен на длъжност „главен секретар на МВР“ и е повишен в чин „полковник“ от МВР. В началото на 2002 г. му е присъдено звание "генерал-майор" с Указ на президента Георги Първанов, а през 2004 г. е удостоен със звание "генерал-лейтенант".

На парламентарните избори през 2005 г. Бойко Борисов е кандидат за народен представител в два многомандатни избирателни района, издигнат в листите на НДСВ. Въпреки че избирателите го посочват за депутат, той се отказва в полза на работата си в МВР, която напуска през септември.

През октомври 2005 участва като независим кандидат в частичните кметски избори в София, стига до балотаж (срещу Татяна Дончева от БСП) и е избран. Полага клетва като столичен кмет на 10 ноември 2005 година.

През март 2006 г. е основана организацията Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), в която Бойко Борисов официално не участва, но която е свързана с близки до него хора, и чрез която той изказва намерения евентуално да участва на избори, когато тя се превърне в партия. На 3 декември същата година е създадена и партия ГЕРБ, в която отново Борисов не участва, поради задълженията си като кмет на София, но се нарича неин "неформален лидер" и практически я ръководи.

През 2007 година печели местните избори в София.