Прокуратурата иска разследване на златото, открито в лимузини на Рашкови
Прокуратурата иска разследване на златото, открито в лимузини на Рашкови / снимка: DarikNews.bg, архив

Убиецът на 19-годишния Ангел Петров от Катуница - Симеон Йосифов, не страда от амнезия. Твърденията, че не помни какво се е случило, вероятно е защитна позиция или нежелание да се възпроизведат събитията. Това твърдят тримата експерти, изготвили тройната съдебнопсихиатрична и психологическа експертиза на обвинения за смъртта на младежа. Заключенията им бяха прочетени днес в Апелативния съд, където Йосифов обжалва наказанието си от 17 години затвор, постановено на първа инстанция. Прокуратурата поиска увеличаване на присъдата.

Според експертизата Симеон Йосифов не е бил в особено емоционално състояние по време на извършване на престъплението и е могъл да възприема адекватно обективната действителност. Вещите лица подчертаха, че при изследването на подсъдимия, продължило три часа, той е отговарял точно на зададените въпроси. Имало е и опит от негова страна да ги заблуди.

Спор в залата предизвика втората експертиза - съдебномедицинска, която трябваше да отговори на въпроса дали смъртта на Ангел Петров е причинена по особено мъчителен за него начин. Съдебният лекар д-р Светлозар Спасов е категоричен, че не е налице подобно обстоятелство. Младежът е получил черепно-мозъчна травма, след която е изпаднал в безсъзнание. Починал е от задушаване при поглъщане на собствената си кръв. Живял е от 5 до 15 минути след причиняване на травмата на главата.

Адвокатите на родителите на Ангел - Христо и Александър Мишеви, оспориха резултатите от експертизата и настояха да бъде назначена нова комплексна с участието на автоексперт, психолог и съдебен медик, но съдът отхвърли искането.

По време на заседанието Христо Мишев влезе в пререкание със съда, като посочи, че квалификацията на деянието не била точна. Той дори посъветва съдебния състав да прочете внимателно обстоятелствената част на обвинителния акт. Това предизвика острата реакция на съдия Галя Георгиева, която обвини адвоката в неуважение към институцията.

Прокурорът Красимир Папаризов съобщи в залата, че е изпратил писмо до Районната прокуратура в Асеновград, с което иска да бъде изяснен произходът на златото, открит в два мерцедеса на Рашкови. Става въпрос за килограми златни бижута, собственост на Младенка Николова и Елеонора Василева, които живеят на семейни начала с двама от внуците на Кирил Рашков. На практика по делото за прегазването на Ангел Петров съдът не може да се произнесе за конфискация на златото, защото не е доказано да е предмет на престъпление.

До месец Апелативният съд ще се произнесе по жалбата на Симеон Йосифов за намаляване на присъдата и протеста на прокуратурата, която иска увеличаване на наказанието.