Професионалистите по здравни грижи: Случващото се в страната граничи с анархия
Професионалистите по здравни грижи: Случващото се в страната граничи с анархия / снимка: DarikNews.bg, архив
Професионалистите по здравни грижи: Случващото се в страната граничи с анархия
64302
Професионалистите по здравни грижи: Случващото се в страната граничи с анархия
  • Професионалистите по здравни грижи: Случващото се в страната граничи с анархия

Случващото се в страната граничи с анархия, твърдят от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи по повод поредното нападение над екип на Спешна помощ в столицата. В отворено писмо до президента Росен Плевнелиев и до председателя на Народното събрание Михаил Миков от асоциацията подчертават, че агресията към медицински сестри, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори расте и професионалистите са подложени на постоянен стрес.

Те настояват за предприемането на бързи законодателни промени, които да гарантират спокойната работа на лекуващите екипи във всички звена на здравеопазването.

Решението на проблема с насилието над спешните екипи не търпи отлагане, категоричен е пред Дарик председателят на асоциацията Милка Василева: „Ние сме абсолютно възмутени от това, което се случва, и затова реагираме. Мисля, че дори доста остро реагираме, но прекалено много чакахме парламентът да разреши по демократичен начин тези ежедневни проблеми. Не може, когато отиваш да спасяваш човешки живот, някой да напада теб. Поради тази причина реагираме и се опитваме да привлечем вниманието на хората върху този проблем, така че да може управляващите наистина да осъзнаят същността му и да го решат възможно най-бързо".

От асоциацията нееднократно повдигали въпроса за необходимостта от по-строги наказания за нападателите на медици. Гласът ни, за съжаление, и до днес не е чут, а грубото отношение към работещите продължава да ескалира, допълва Милка Василева. Тя е категорична, че действията и бездействията на управляващите до момента са довели до решението на всеки втори млад българин да напусне страната и да си потърси работа в чужбина. Подобни желания изказват и младите кадри по здравни грижи, а това създава риск за качеството на здравната помощ, която ще получава родният пациент, допълват от асоциацията.