Трябва да свикнем да живеем с този вирус, да свикнем да носим маски на закрито и със социалната дистанция, това смята проф.д-р Костадин Ангелов - директор на "Александровска болница". Преди 10 човека предаваха заразата на 20-30 души, а сега 10 човека предават на 7-8. Ако това се промени, мерките отново ще се върнат, обясни той.

Тази битка трябва да я водим с ум, с разум, с дисциплина. Ние не знаехме с какво се борим. Науката няма отговори какво ни очаква и до днес и кои са правилните средства за лечение на това заболяване, заяви директорът на "Александровска болница".

Лекари показаха болката зад защитните костюми (ВИДЕО/СНИМКИ)

Той бе категоричен, че лекарите работят само с утвърдените медикаменти за лечение на пациентите.

Над 1500 PCR теста са направени в "Александровска болница". От тези 170 са положителните тестове, от тях 70 души се лекуваха в болницата, а останалите вкъщи. 9 души загубиха живота си в болницата, разказа Ангелов.

"Неописуемо е чувството, което изпитвахме лекарите, когато изписвахме пациенти, които лежаха повече от месеци в реанимация. Когато изписваме човек, чувството е като от победа, то ни зарежда, въпреки че сме много изморени, заяви той.

Проф. Костадин Ангелов: Най-големият дарител на "Александровска" е Делян Пеевски

Директорът на болницата обясни с какво са лекувани пациентите с коронавирус."От 3 до 4 антибиотика сме използвали при един пациент. Освен това антимикотици и препарати против вируси. Целта ни е била да върнем пациента в дома му при неговите близки". Ние сме избирали лечението, което ще даде най-добър резултат, каза още Ангелов.

Аз обичам да работя с цифри. Те показват, че нашата система се справя към момента. Щабът действаше светкавично. Бяхме готови за най-лошия сценарий. Към момента имаме една от най-ниската смъртност, допълни Ангелов.

След 15 юни ще възстановим нормалната работа на болницата, няма да имаме пациенти с коронавирус и ще се поднови обучението на студентите, съобщи директорът на болницата.
NOVA