Продължава борбата с огнената стихия на Витоша, страната ни отказа външна помощ
Продължава борбата с огнената стихия на Витоша, страната ни отказа външна помощ / Impact Press Group
Продължава борбата с огнената стихия на Витоша
54930
Продължава борбата с огнената стихия на Витоша
  • Продължава борбата с огнената стихия на Витоша

Продължава борбата с огъня в местността „Бистришко бранище" на Витоша. Пожарникари, полицаи, доброволци и горски работници са ангажирани в гасенето, каза директорът на „Пожарна безопасност" комисар Николай Николов. Хеликоптери гасят огъня, като засегнатата площ вече е около 150 дка.

Междувременно страната ни отказа външна помощ в овладяване на пожара в района на Витоша. „България благодари на държавата Израел за бързата реакция, както и на всички партньори, отзовали се на запитването ни за помощ. В следобедните часове огнищата в района на "Бистришко бранище" са поставени под контрол, прокопани са близо два и половина километра просеки. Според оценка на Оперативния щаб българските екипи и доброволци са в състояние да се справят сами със ситуацията. Това е причината, поради която България за момента се отказва от помощта на своите партньори", посочиха от вътрешното министерство.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов прие предложението на колегата си Бенямин Нетаняху израелски самолет да се включи в гасенето на пожара на Витоша. Подробностите около изпращането на самолета са били уточнени в телефонен разговор между министрите на външните работи на България и Израел.

Ситуацията на Витоша към момента остава без промяна, стихията се владее, каза за Дарик кметът на Бистрица Николай Гюров. Той, заедно с голяма част от доброволческата формация на селото подпомагат работата на един от трите екипа: „Изключително съм доволен от тези млади, сърцати българи. Атмосферните условия са благоприятни. Нямаме място за притеснения, няма разрастване в периферията. Можем да кажем, че в тази част огънят е локализиран".

Продължава борбата с огнената стихия на Витоша страната ни отказа външна помощ
netinfo

Към момента две от просеките, които се правят, са готови и предстои на терен да влезе гасящата техника, съобщи за Дарик Николай Николов от форум „Офроуд България.ком": „Има един квадрат, който е осъден да изгори. Той обаче е със суха гора и в рамките на него, в зависимост от силата на вятъра, се получава разрастване на огъня. Но вън от този квадрат вече не може да излезе огнището. Просто трябва да се изчака да изгори това нещо".

През днешния ден организацията е по-добра от вчера, като се прави списък на доброволците, които се качват, обясни още Николов, който също е доброволец за гасенето на пожара на Витоша: „След това всеки е длъжен да мине през кметството да отбележи, че се е върнал, за да нямаме събития с търсене на хора, както вчера".

Осигурени са вода, храна и консумативи за всички доброволци на терен, обясни още той.

Вече трети ден бушува голям пожар във Витоша. Огънят е обхванал над 150 декара в района на резервата „Бистришко бранище" в източната част на планината. Все още не е ясна причината за възникването на пожара. Заради източния вятър пушекът върви по билото на планината. Вече са задимени районите около Владая, Мърчаево. Пушекът стига до Кладница, Драгичево и Перник.

От Министерството на отбраната разпространиха видеоматериал, заснет от хеликоптер Ми-17 на Военновъздушните сили, при гасенето на пожара.