Принудиха болниците да работят с фиксирани бюджети
Принудиха болниците да работят с фиксирани бюджети / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Приканват болниците да работят с орязани бюджети
73226
Приканват болниците да работят с орязани бюджети
  • Приканват болниците да работят с орязани бюджети

Всички болници в страната са приканени да подпишат изменения в договорите си със Здравната каса, по силата на които се съгласяват да бъдат ограничавани в бюджетите си. Това съобщи пред Дарик д-р Стойчо Кацаров, който представлява Центъра за защита на правата в здравеопазването. Той уточни, че става въпрос за приетите с постановление на Министерския съвет промени, които позволяват на Здравната каса да не заплаща на лечебните заведения това, което е изразходвано от тях в повече от предварително планираното.

По думите на д-р Кацаров измененията се подписват със задна дата, така че болниците ще получат орязани средства за изработеното от тях още през април.

Новите договори допускат Здравната каса да заплаща на болниците и средства, изхарчени над планираното, но само ако не е надхвърлен годишният бюджет на НЗОК. Той обаче вече е надхвърлен, твърди д-р Стойчо Кацаров: „Това са възможностите. Или ще спрат да плащат заплати на персонала, или болните ще платят част от сумата, или ще фалират. Те, като са задлъжнели, като не платиш 500 милиона, ще се превърне в дефицит на болниците. Самата прогноза на Касата е за 500 милиона дефицит. Условието на постановлението, за да се плати над лимита - да не надхвърля бюджета на Касата. Той вече е надхвърлен. Това значи, че няма как да се плаща над лимита".

Приемането на постановлението, което орязва бюджетите на болниците, се превърна и в повод за протести от страна на техните директори преди месец.

„Д-р Андреева направи публично изявление, че е съгласна с протестите и че ще предприеме мерки за отмяна в тази му част и че даже е създала работна група. От вчера подписват анекси болниците. Но сигурно Касата не знае за нейното изявление", коментира д-р Кацаров.

В края на месец май директори на болници, заедно с Центъра за защита на правата в здравеопазването, внесоха жалба във Върховния административен съд срещу твърдите бюджети на болниците, заложени в това постановление. Заседанието на съда обаче е насрочено за септември, уточни д-р Стойчо Кацаров.