Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС, архив
Посланиците, които са свикнали да се месят в работата на българските институции трябва да се отучат. Така президентът Румен Радев коментира думите на американския представител на САЩ у нас Ерик Рубен, че трябва да внимаваме с избора на изтребител на ВВС. По отношение на председателя на ВАС, Радев върна кандидатурата на Румен Чолаков и очаква предложение от новия състав на ВСС, което да отговаря на законовите и морални принципи. Относно отношенията между президента и премиера, държавният глава заяви, че подава ръка на Бойко Борисов, но очаква съпартийците му да извадят своите изпод масата и да спрат с атаките срещу „Дондуков 1”.

Американският посланик предупреди правителството да внимава за изтребителите
 
Президентът Румен Радев призова посланиците у нас да не се бъркат в държавните работи на България, визирайки коментара на американския посланик Ерик Рубен, който заяви, че е необходимо българските власти да подредят приоритетите си преди закупуването на нови самолети за бойната авиация.
 
„Не приемам посланици да се бъркат в работата на българските институции. Ако някои са свикнали да го правят, ще трябва да се отучат“, каза президентът.

Президентът: Решението за модернизация на въоръжените сили е в ръцете на премиера
 
Днес Радев отказа да подпише указа за назначаването на Румен Чолаков като председател на ВАС и аргументира решението си така:
 
„Въпросът е принципен. Днес върнах предложението за кандидатурата на господин Чолаков на новия Висш съдебен съвет, който е носител на нова легитимност. Очаквам неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото“, каза държавният глава.

Борисов за отношенията с президента: Лошият мир е по-добър от най-добрата война
 
Пред медиите Румен Радев коментира и отношенията си с премиера Бойко Борисов:
 
Премиерът пред камерите подава ръка над масата и има моята ръка, но неговите съпартийци не вадят ръцете си изпод масата и продължават да безчинстват“.

Премиерът Борисов: С президента сме в прекрасен диалог
 
Радев допълни, че оставките на депутати и кметове на общини са авариен изход от кризата, който доскоро е потушавал проблеми, но вече не работи.