Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Съмнявам се, че "Грипен" са най-добрите изтребители. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след откриването на офиса на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в София, предаде Агенция „Фокус“.
 
До изтребителите ли е опряла в момента армията? Тези изтребители за какво ни трябват в момента? Първо ни трябва сухопътна техника. Такава ни е доктрината. Трябват ни кораби, изтребители. Всичко това е минимум 10 млрд. лв. Когато поставиш въпроса така: „Йок, веднага да се платят“, трябва да кажеш, ако си отговорен, откъде ще отрежеш.

Бойко Борисов: Близо 11% е повишението на доходите в страната
 
Съмнявам се, че това са и най-добрите изтребители. Затова искаме сега, има парламентарна комисия, да се направи оценка“, каза още той.
 
Премиерът добави, че като дойде тази оценка при тях, ще режат от бюджетите на другите министерства и ще дават за отбрана. „Да видим със 7 самолета каква отбрана толкова ще се постигне в България, каква сигурност. Ще победят във въздушен бой кои? Срещу кой ще ги изправим? Тези изтребители кои други ще свалят? Питам ви аз, не мога ли да задам един въпрос, вие сте публични медии. Като не сте експерти, и аз не съм. Затова като премиер искам да разделя и да има и за учители, и за пенсионери, и за артисти, и за военни, и за МВР, и за пожарникари, санитари, доктори. Всичките искат“, каза още Бойко Борисов.

Борисов за начинанието на Трифонов: На думи е лесно, но като видим хората, ще стане ясно

Политиката на българското правителство спрямо Русия ще бъде прагматична - от полза както за двете държави, така и за целия Европейски съюз. Този ангажимент пое премиерът, като постави за цел привличането на руски туристи, изграждането на газова връзка и обща борба срещу тероризма. В същото време Русия остава основният противник в стратегията на НАТО и отбранителната доктрина на България е насочена срещу тази държава, посочи премиерът. Той обясни как ще търси баланс в отношенията с Русия и с Европейския съюз.  
 
Той допълни още, че е разговарял с Путин и го е помолил да върне руските туристи в България, като условието което руският президент е поставил е да се грижи за сигурността на туристите им.

"Виждате какво е в Европа всеки ден. В доклада военните са отразили това, което имаме като заплаха, ако стане война. Тогава България става цел като член на НАТО“, допълни Борисов.
 
Агенция Фокус