Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС, архив
Правителството цели да протака въпроса със закупуването на нови бойни самолети. Тази теза застъпи президентът Румен Радев. Казусът с новите самолети се заплете още повече, след като миналата седмица премиерът Бойко Борисов предложи да се преговаря с всички компании за нови машини.

Борисов с единствено изискване за изтребителите: Да бъдат нови
 
Поведението на правителството цели да протака закупуването на нови самолети и на практика връща процеса на етапа от 2011 г. След този коментар държавният глава продължи:
 
"Лично като човек, участвал в тези въпроси, през цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети - мощни, съвременни, най-добре Ф-18 нов, Ф-16 нов, все нови, но винаги сме катастрофирали в тези си опити с цената. Много ще се радвам, ако правителството успее да постигне т.нар. политическа цена. Отсега да ви кажа отговорът - няма да стане".

Радев: Изтребителите не са кренвирши, произвеждат се по поръчка
 
Причината - самолетите надхвърлят значително финансовата рамка, определена от парламента.
 
Радев не одобри и чакането на военния министър Красимир Каракачанов първо, анкетната комисия в парламента да разследва, а едва след това да се започнат преговорите.
 
"Така не се работи институционно. Мисля, че трябва да се научим да уважаваме собствените си решения. Има решения на българското правителство, макар и взето миналата година, има на парламента. Изведнъж те отиват в коша. Как да имат хората доверие в институциите", посочи той.

България и Швеция започват преговори за "Грипен"
 
Радев допълни, че не вижда никакъв смисъл от нов Консултативен съвет за национална сигурност по темите сигурност и отбрана, при положение че решенията от последния не се спазват.