/ БГНЕС
Президентът наложи вето върху промените в Наказателния кодекс
100061
Президентът наложи вето върху промените в Наказателния кодекс
  • Президентът наложи вето върху промените в Наказателния кодекс
Държавният глава Румен Радев връща за ново разглеждане приетите промени в Наказателния кодекс, с който се променя и Наказателно-процесуалният. С тях се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице.

Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа, пише в мотивите на президента и се допълва: "Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага".
 
Приеха промени в Наказателния кодекс без дебат

Президентът подкрепя усилията и мерките в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и други форми на усложнена престъпна дейност като уместни и оправдани, но не е съгласен с подхода на законодателя.
 
Радев посочва, че без да е очертан кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването, се открива възможност за непропорционално засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило.
 
Спазването на високи стандарти за защита на основните права на гражданите е неизменна насока в развитието на европейските правни системи, пише още в мотивите.