/ пресцентър, прокуратурата
Общо четирима души са с повдигнати обвинения
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 4 лица за участие в организирана престъпна група за незаконно производство, държане и разпространение в страната на акцизни стоки без бандерол - нарязан тютюн. Това съобщиха от пресцентъра на спецпрокуратурата.

Те са задържани на 16 март 2021 г. вечерта в района на Казанлък при специализирана операция на Главна дирекция „Гранична полиция“ под ръководството на Специализираната прокуратура, осъществена на територията на областите Русе, Благоевград и Стара Загора.

Още петима задържани за измами чрез фиктивна търговия

В хода на действията по разследването в стопанска сграда край казанлъшкото село Овощник е открит производствен цех на групата, оборудван с машини за нарязване на тютюн и инсталация за обработка, захранвани с ток от бензинов агрегат.
 

пресцентър, прокуратуратаНамерени и иззети са над 770 кг нарязан тютюн, подготвен за разпространение в чували от по 10 кг., 100 кг тютюн на листа, както и 720 къса цигари. Повече от 600 кг от нелегалната продукция е била натоварена в пикап, задържан непосредствено, след като тръгва за доставки на клиенти от Русе, Вълчи дол и Добрич.

Дължимият на хазната акциз на задържаната продукция е в размер на над 117 300 лв. Събраните доказателства сочат, че от края на 2018 г., когато групата е била сформирана, тя е обработвала и разпространявала около 4 тона нарязан тютюн месечно.

При претърсвания на 25 адреса в различни селища на страната са иззети 4 автомобила, ползвани от участници в групата, лаптопи, таблет, мобилни телефони, пари, СИМ-карти, ловна пушка с 38 патрона. Разпитани са десетки свидетели.
 

пресцентър, прокуратуратаПри първоначалните разпити ръководителят на престъпното сдружение и двама от участниците са признали вината си и са дали обяснения.

По искане на Специализираната прокуратура, на 19 март, Специализираният наказателен съд определи постоянното задържане за трима от обвинените. Четвъртият привлечен към наказателна отговорност е с взета от наблюдаващия прокурор мярка гаранция.