Задължени сме да върнем климата на разбирателство, подчертава той
Днес се навършват 30 години от признаването независимостта на тогавашна Република Македония. На 15 януари 1992 правителството на Филип Димитров беше първото, защитило правото на македонските ни приятели да имат собствена държава. Така България показа, че иска да има истински отношения на добронамереност и диалог между нашите две държави.

Това се казва в изявление на премиерът Кирил Петков, публикувано на официалната страница на Министерски съвет във Фейсбук.



Карантината на премиера пада, той заминава за РС Македония на 18 януари

"Днес ние сме задължени да върнем климата на разбирателство между нас. Защото заедно можем повече", категоричен е министър-председателят.


По-рано в събота бе обявено, че Кирил Петков заминава на официално посещение в Република Северна Македония на 18 януари 2022 г.

Реализирането на визитата става възможно след падането на карантината на министър-председателя при получен отрицателен PCR тест.
 
Бъдещият премиер на РС Македония обяви пред парламента, че ще активизира преговорите с България

В състава на българската делегация за Скопие са министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.