Министър-председателят Николай Денков разкри какви са мерките, които ще се вземат срещу пътните инциденти в страната, по време на заседание на Министерски съвет в сряда.

"Има няколко теми, които са изключително важни и изключително чувствителни за обществото. Една от тях е темета за безопасността на движението по пътищата с жертвите включително и по пешеходните пътеки", това обяви Денков.

Той заяви, че една от първите проведени срещи е била с министрите на вътрешните работи, министъра на регионалното развитие и благоустройството, като по думите му целта е да се обърне негативната статистика в положителна посока.

"Набелязахме няколко мерки, които трябва системно да се въведат в действие - специално внимание за ремонт на тези участъци от пътищата, които са рискови, това са мерки по отношение на безопасното каране, мерки свързани с промяна в подхода към обучение на водачите на превозни средства", заяви премиерът.

Денков използва случая да поздрави министерството на вътрешните работи за мерките и обяви, че в рамките на няколко дни - днес за първи път се въвежда в действие по този начин и това е така наречената съвместна проверка, в която екипи от шест различни институции се явяват на определено място от пътната мрежа, което е свързано с рискове и всяка от тези институции в рамките на нейните правомощия изпълнява определената дейност.

Започна нов национален протест срещу войната по пътищата

"Тук говорим както за проверка на лековарните и тежкотоварните превозни средства, така и за проверка на автомобилите, по отношение на товарите, които превозват, документите, които трябва да покажат - всичко, което е необходимо и също така по отношение на поведението към водачите на леките автомобили. 

Премиерът Денков изрази надежда тази система да проработи.

Нови акции на полицията, ето за какво ще следят

"Това, което обещаваме от наша страна е, че няма да работим кампанийно, няма това да се случи днес, за да можем да го отчетем пред медиите. Това ще бъде част от нашата работа, имаме планирани ежемесечни срещи по тази тема със съответните ведомства и очакваме от вас медиите и от гражданите да следите това наше обещание. Ако се справим така, както планираме в момента, резултатите след няколко месеца вече ще бъдат видими", заяви премиерът.