Нов Национален протест срещу войната по пътищата се провежда днес в 13 града. Причината - зачестилите тежки инциденти. България е на второ място в Европа по брой жертви на пътя спрямо населението. Протестиращите искат спешни мерки и по-сериозни наказания за шофьорите, причинили катастрофи.
 

протест война пътища
БТА


Блокади на места, на които при тежки катастрофи са отнети човешки животи, има в редица градове на страната.
 

протест война пътища
БТА


"Ние сме във война. За 4-5 години изчезва един град с размерите на Батак. Всяка година има по 500-600 убити. Повечето от тях са млади хора", обясни пред БНР Иван Спасов, организатор на протеста и представител на 250 български семейства, който са изгубили близки на пътя. Сред исканията на протестиращите е наличието на алкохол, наркотици в кръвта и грубото нарушение на Закона за движение по пътищата да се считат за умишлени престъпления. По думите на Спасов, сега убиецът остава 3 месеца в ареста. След това се укрива или получава условна присъда.
 

протест война пътища
БТА


По информация на NOVA протестиращи вече направиха блокади в градовете София, Костинброд, Самоков, Кубрат, Шумен, Варна, Търговище, Бургас, Хасково, Казанлък, Чирпан, Етрополе, Тополовград.

Само през 2022 г. по пътищата на България са загинали 531 и са ранени 8422 души при 6609 тежки ПТП, показва статистиката на МВР. 

Национален протест срещу войната по пътищата имаше и на 14 май.

До 20 години затвор за смърт на пътя, причинена от пияни шофьори, предлагат депутатите. Парламентът прие на първо четене редица изменения в Наказателния кодекс. Една от тях е, че ще се криминализира отказът от проверка за алкохол и наркотици. Освен това се предвиждат по-тежки наказания – лишаване на свобода от 15 до 20 години, както и превозното средство, което шофьорът е управлявал пиян или дрогиран, да бъде конфискувано.

Както стана ясно седем са законопроектите, които НС прие на първо четене. Но според експертите не по-строгите наказания могат да решат проблемите на пътя, а превенцията и контролът са съществените функции на МВР, които могат да спрат войната на пътя.

Според експертите не по-строгите наказания, а контролът и превенцията ще спрат войната на пътя

Ето какво коментира Тенчо Тенев, бивш началник на „Пътна полиция”-София:

„Той ще убие човек и ще му конфискуваме автомобила. Ще конфискуваме един смачкан автомобил, ще стои на някакво място и няма да се използва за абсолютно нищо”.

Дава и примери. ”В селото, където живеем, сложихме един знак. Скоростта се контролира с радар. Мога да ви кажа, че за последните 10 години по централната улица няма нито едно ПТП”.

 
БНР, NOVA