/ БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов призова за кураж всички парижки пожарникари, които се борят с огъня в катедралата „Нотр Дам“.

Кулата-стрела на „Нотр Дам“ рухна 

Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят. Един от символите на Европа - катедралата “Нотр Дам”, гори! Ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти“, написа министър-председателят на профила си във Facebook.
 

Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят. Един от символите на Европа - катедралата “Нотр Дам”, гори!...

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 15 април 2019 г.

„Кураж на всички парижки пожарникари, които тази вечер полагат всички усилия да съхранят това богатство“, добави той.

Говорител на „Нотр Дам“: Цялата вътрешност на катедралата гори

„Съкрушителна е гледката на горящия символ на вяра, епохи и култура, оцелял през всичките повратности на историята“, написа президентът Румен Радев на профила си във Facebook.

„Виктор Юго е описал катедралата като "Необятната каменна симфония, колосално дело на един човек и на цял народ, единна и сложна като „Илиадата“. Всяка щета по Нотр Дам нанася болезнена рана не само в сърцата на французите, но и за всеки европеец, за цялото човечество. Нотр Дам е част от човешката история, тя е и олицетворение на най-красивите спомени и надежди от живота на тези, които са имали щастието да се докоснат до този Божи храм. Убеден съм, че френският народ ще надмогне болката със силата на вярата“, добави държавният глава.

Съпричастност към французите в този момент изказаха и редица европейски и американски лидери.

ЮНЕСКО също обяви, че стои рамо до рамо с Франция и "заедно ще спасят и възстановят катедралата "Нотр Дам". Културната агенция на ООН нарече известния храм в Париж "безценно наследство".