/ БГНЕС
Говорител на Нотр Дам обяви, че целият й дървен интериор гори. По думите му вътрешността на катедралата вероятно ще бъде унищожена изцяло.

Заместник-кметът на Париж Еманюел Грегоар каза, че катедралата е понесла колосални щети от пожара, който е започнал в островърхата й кула, която рухна под напора на пламъците, предаде Асошиейтед прес.

Кулата-стрела на „Нотр Дам“ рухна (НА ЖИВО)

Пред телевизия Бе Еф Ем Те Ве Грегоар каза още, че пожарникарите сега се опитват да съхранят произведенията на изкуството и други безценни предмети, съхранявани в храма.
 

Кадри по френски телевизии и в онлайн изданията показват напредващи надолу пламъци. От гъстия дим и от огъня, обгърнали катедралата, не може да се види ясно състоянието на покрива, опасан отчасти от скеле, издигнато заради дейностите по обновлението на катедралата.

Нотр Дам - сърцето на Париж в пламъци (СНИМКИ)

Стотици хора са се струпали по мостовете над река Сена в района на катедралата и гледат потресени пожара, който поглъща един от символите на френската столица.
 

Лидерите на ЕС и на САЩ вече изразиха ужаса и тъгата си от случващото се. Президентът на Франция Еманюел Макрон пътува към мястото на пожара.

Официално причините остават неизвестни, но френски медии цитират хора от противопожарна бригада, които казват, че пожарът може да е свързан с ремонтните дейности.

За пръв път от 100 години: Свалиха статуите от покрива на „Нотр Дам“

Генералната директорка на ЮНЕСКО Одре Азуле каза, че нейната организация ще бъде до Франция с оглед възстановяването и съхранението на това безценно наследство, предаде Франс прес. Нотр Дам е част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Тя беше вписана в него през 1991 г.

Катедралата, която е в готически стил, се издига на остров Сите в центъра на Париж.
 

Първият камък на катедралата Нотр Дам (Света Богородица) е поставен през 1163 г. при властването на Луи Седми, припомня Ройтерс. Изграждането продължава през по-голямата част от следващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през 17-и и 18-и век.

Доминиращи в катедралата са две кули с камбани, построени през 13-и век. Най-голямата камбана е наречена Еманюел. Над катедралата се издигаше и кула с формата на стрела, рухнала по време на пожара. Тя беше висока 93 метра, допълват френски издания.

До двете кули с камбаните пък се стига по 387 стъпала, откъдето туристите могат да виждат града, припомня Ройтерс.

Катедралата е използвана за декор на романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица".
БТА