Новият стар лидер на СДС Божидар Лукарски
Новият стар лидер на СДС Божидар Лукарски / БГНЕС
Лидерът на оставка на СДС Божидар Лукарски бе преизбран с явно гласуване за председател на партията от 22-рата Национална конференция на формацията.

Силно дясно не е възможно само със СДС, но СДС трябва да бъде в центъра. Това обяви пред журналисти Божидар Лукарски веднага след като беше преизбран за председател на синята партия от 22-та Национална конференция. Той получи подкрепата на 521 делегати. Опонентът му за поста Тодор Грозданов събра 79 гласа. Десет делегати са се въздържали.
 
Лукарски отчете основната си грешка и помоли за прошка

Лукарски обеща да бъде лидер на всички - на тези, които са гласували за него, и на другите, подкрепили конкурента му...
 
Той е категоричен, че обединение на дясното трябва да има, и е убеден, че лидерите на партньорските формации са си взели поуките. Десният съюз обаче трябвало да бъде на ясни принципи.
 

Новият стар лидер на СДС Божидар Лукарски по време на 22-рата конференция на партията
БГНЕС

Нямаме бърза работа, коалиции се правят за избори, а такива не се очертават, хоризонтът на това правителство е по-дълъг, обясни преизбраният председател на СДС. В момента основната му задача била да стегне сините структури.
 
Божидар Лукарски подаде оставка на 28 март

Лукарски за пореден път подчерта, че десните трябва да изработят ясна доктрина за България, за да могат младите да имат реализация тук, както и да е в помощ на малкия и среден бизнес, който е гръбнакът на СДС.
 
За силно дясно Лукарски е готов да разговаря и с лидерите на ДСБ и на "Да България", макар че, по думите му, не е ясно дали Христо Иванов е десен, тъй като формацията му се определя в център-дясно.
 
Той щял да поиска и среща с премиера Бойко Борисов, за да постави въпроса партии, преминали един процент на изборите, да могат да запазят базите си.
БТА