Реформаторски блок
Реформаторски блок / БГНЕС, архив
Изборните резултати оставиха извън парламента десните коалиции "Реформаторски блок - Глас народен" и "Нова република" и последваха оставки.
 
Радан Кънев подаде оставка, но не напуска политиката

Радан Кънев хвърли оставка като лидер на „Нова република” 56 дни след като оглави политическата платформа. Той се оттегля и като председател  на Демократи за силна България заради слабия резултат на предсрочния вот за Народно събрание. Резултатът на „Нова република”  Радан Кънев определи като негативен.
Коалицията, оглавявана от него, получи под 2.5 на сто.
 
При 100% обработени протоколи: ГЕРБ – 32.65%, БСП – 27.20%

Пред началото на предизборната кампания Кънев се закани пред Дарик, че ще хвърли оставка, ако не вкара формацията си в Народното събрание. Ден след изборите с обявяването на оставката Кънев уточни, че остава в политиката. "Предстои да бъда полезен на българската политика без да съм лидер", заяви той.  
 
Политическият съвет на Реформаторския блок подаде оставка

Политическият съвет на Реформаторския блок също е взел решение да подаде оставка, стана ясно от съобщение на формацията. Коалицията между реформаторите и партията на Светослав Витков "Глас народен" събра малко над 3 на сто от вота на избирателя. Предстои Националният координационен съвет на РБ да разгледа оставката и да се анализират изборните резултати.
 
Десницата остава и без партийни субсидии

Стана ясно също така, че десните партии ще останат и без държавна субсидия.
 
Те са участвали в коалиции и няма да получат субсидия. Освен това ще трябва да се лишат и от предоставените им от държавата имоти. Коалициите ползват субсидия и имоти само ако влязат в парламента.
 
Условието за получаване на субсидия от партия е за нея да са гласували над 1% от избирателите. Само една от партиите, които не успяха да минат 4-процентовата бариера за влизане в парламента, ще получи субсидия. Става дума за партия "Възраждане", която е събрала подкрепа от 1,08%.