пари
пари / Sofia Photo Agency, архив
Само една от партиите, които не успяха да минат 4-процентовата бариера за влизане в парламента, ще получи субсидия. Става дума за партия "Възраждане", която е събрала подкрепа от 1,08%.

При 99,98% обработени протоколи: ГЕРБ – 32.66%, БСП – 27.19%
 
Условието за получаване на субсидия за партията да са гласували над 1% от избирателите.  Всички останали, които досега взимаха субсидии, участват в коалиции няма да получат държавна субсидия.

Идната седмица започват преговорите за съставяне на правителство
 
Освен това ще трябва да се лишат и от предоставените им от държавата имоти. Коалициите ползват субсидия и имоти само ако влязат в парламента. В списъка на загубилите са СДС, ДСБ и ДБГ, които бяха в „Реформаторския блок“, както и АБВ, които бяха в парламента.

Преференциите извадиха опитни политици от парламента
 
Сред партиите, които имаха над 1% на миналите избори, са "Движение 21" и "Глас народен", но сега и те се изкушиха да участват в коалиции, което ще им донесе финансови загуби.

Πo ceгa дeйcтвaщия зaĸoн гoдишнaтa cyбcидия възлизa нa 11 лeвa нa глac. При сегашния резултат от 1,08% на партия „Възраждане“, означава, че това са 37 423 глaca в нaциoнaлeн мaщaб. По 11 лева на глас, сметката излиза 411 653 лeвa годишна субсидия. Зa чeтиpи гoдини oбщaтa cyмa, ĸoятo пapтиятa щe взeмe, e 1 646 612 лeвa.  Лидep нa "Bъзpaждaнe" e Kocтaдин Kocтaдинoв, ĸoйтo бeшe чacт oт пapтия BMPO.

Над 31.7 млн. лева годишно ще си делят 6 партии и коалиции под формата на държавна субсидия. Общата сума е с около 4 млн. по-малко от предишния вот през 2014г., най-вече заради избора на формациите да се коалират.
 
ГЕРБ си спечели на предсрочния вот 12.6 млн. лева, БСП –10.5, Обединените патриоти ще трябва да си поделят 3.5 млн. лева, ДПС взима също 3.5 млн. лева, а „Воля“ – 1.6 млн. лева.